"Pastronte paratë e pista të kriminelëve më të mëdhenj në botë"/ Europol për shqiptarin e arrestuar në...

Aktualitet

"Pastronte paratë e pista të kriminelëve më të

“Një pastrues i njohur parash, që pastronte paratë e pista të kriminelëve më të mëdhenj në botë, është arrestuar më 31 maj në Athinë në Greqi”, citon deklarata e para disa orëve e Europol për shtetasin me origjinë shqiptare nga Saranda, Thanas Bako, i cili kishte pastruar për llogari të karteleve holandeze dhe amerikano jugore të drogës, plot 250 milion euro kesh vetëm brenda 10 muajve të fundit.

Autoritet dyshojnë se është nyja lidhëse mes karteleve europianë të drogës dhe atyre me Amerikën latine, ndërsa u kap nga holandezët. Organizata përdorte një aplikacion të Google të cilin ende nuk e kishin zbuluar grekët. E kishin të regjistruar emrin e tij me 3 gërma

Pasi thyen kodet, mundën ta identifikonin. Fillimisht financa i bëri hetim financiar dhe pasi konkludoi lëvizjet e parave, kreu arrestimin. Emri i Bakos është lakuar edhe në Shqipëri si anëtar i një prej organizatave më të mëdha të drogës në jug të vendit, por ndaj tij nuk pati prova për ngritje akuzash në vendin tonë.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Artikulli i plotë i Europol

Kërcënimi i rrjeteve bankare nëntokësore

Zhvillimi i inteligjencës i kryer nga Europoli pas heqjes së fundit të tre mjeteve të komunikimit të koduar të përdorura nga kriminelët – Encrochat, Sky ECC dhe ANOM – zbuloi rëndësinë e këtyre bankierëve të nëndheshëm në peizazhin kriminal, që kryesisht vepronin nën radarin e zbatimit të ligjit deri atëherë.

Lëvizja nëntokësore e parave kriminale është vendimtare për operacionet e krimit të organizuar. Ai përfshin shuma të mëdha parash që transferohen, tregtohen ose transferohen në kriptomonedhë brenda një rrjeti bankierësh dhe kontrolluesish të nëndheshëm. 

Këto para zakonisht lidhen me tregtinë e drogës dhe përdoren për të investuar në dërgesat e reja të drogës, për të paguar dërgesat e mëparshme ose për t’i transferuar ato në vende të tjera për shpenzime.

Rrjeti i bankierëve të nëndheshëm mund të lehtësojë pagesat në të gjithë botën. Nuk kërkohet që paratë të udhëtojnë fizikisht përtej kufijve. Një bankier i fshehtë është një figurë kyçe dhe një lidhje jetike në krimin e organizuar dhe ndihmon në pastrimin e fitimeve të krijuara nga aktiviteti kriminal. Banka nëntokësore po financon çdo ditë rrjetet e krimit të organizuar në mbarë botën.

Europol dhe Bashkëpunimi Ndërkombëtar 

Për shkak të natyrës ndërkombëtare të bankave kriminale të nëndheshme, Policia holandeze bashkëpunon ngushtë me Europolin për të trajtuar dhe prishur fenomenet.

Në fillim të vitit 2022, Europol krijoi një Task Force Operacionale për të synuar në mënyrë specifike rrjetet që lehtësojnë bankingun nëntokësor në mbarë botën. Task-forca operacionale përbëhet nga personeli i zbatimit të ligjit nga Holanda, Spanja, Franca, Gjermania, Belgjika, Australia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, së bashku me specialistë dhe analistë nga Qendra Evropiane e Krimit Financiar dhe Ekonomik të Europolit.

Rezultate të mëtejshme priten ndërsa puna e Task Forcës Operacionale TOKEN vazhdon,  shkruan europol.

ME TE LEXUARAT