Bëni kujdes me gjumin, mungesa e saj rrit rrezikun e demencës

Soft

Bëni kujdes me gjumin, mungesa e saj rrit rrezikun e demencës

Pak orë gjumë në ditë, dëmtojnë rëndë shëndetin tuaj për të ardhmen. Një studimi fundit, ku u eksperimentuan 8000 njerëz për 25 vite, nxorri në përfundim se mungesa e gjumit rrit rrezikun demencës.  

Për më tepër, kohëzgjatja e vazhdueshme e gjumit e shkurtër midis moshave 50, 60 dhe 70 u shoqërua gjithashtu me një 30% rritje të rrezikut të demencës, e pavarur nga “faktorët sociodemografik, të sjelljes, kardiometabolike dhe të shëndetit mendor”, përfshirë depresionin.

“Gjumi është i rëndësishëm për funksionin normal të trurit dhe gjithashtu mendohet të jetë i rëndësishëm për pastrimin e proteinave toksike që grumbullohen nga truri”, tha Tara Spiers-Jones, zëvendës drejtore e Qendrës për Zbulimin e Shkencave të Trurit në Universitetin e Edinburg në Skoci.

ME TE LEXUARAT