Djegia e autobusit në Bullgari, prokurori:Gabimi njerëzor dyshohet të jetë shkaktar i aksidentit

Kosovë&Rajon

Djegia e autobusit në Bullgari, prokurori:Gabimi njerëzor dyshohet

Gabimi njerëzor është versioni kryesor dhe kryesor i tragjedisë së autostradës së Strumës. Kështu tha në një konferencë nga zëvendëskryeprokurori dhe drejtori i Shërbimit Hetimor Kombëtar Borislav Sarafov.

Materialet e mbledhura hedhin poshtë kategorikisht versionet se zjarri është shkaktuar nga kontrabanda e karburanteve apo akt terrorist. U konstatua se në autobus kishte tuba karburanti bosh, të cilët nuk kishin asnjë lidhje me shpërthimin e zjarrit.

Në vendin e tragjedisë u gjetën 44 trupa. Zëdhënësja e kryeprokurores Siika Mileva tha se gjatë bisedës me njërin nga të mbijetuarit ka thënë se kanë shpëtuar 8 persona, jo 7. Prandaj, hetuesit po testojnë hipotezën se nuk ka asnjë të mbijetuar tjetër.

Shikoni detajet në transmetimin e drejtpërdrejtë të Ivo Nikodimov.

Ka më shumë gjasa që disa nga turistët të kenë hipur në territorin e Bullgarisë në një nga autobusët e tjerë të grupit turistik dhe për këtë arsye pasagjerët janë një më pak, tha kreu i ekipit të hetuesve që hetojnë rastin Marian Marinov. Sipas tij, ka dëshmi nga pika e karburantit ku pushonin autobusët, se pasagjerët janë shkëmbyer në automjete.

Nga hetimet e deritanishme rezulton se autobusi është ngjitur në parmakun që rrethon stacionin e pushimit në autostradë, pas së cilës ka shpërthyer një zjarr i papritur dhe i fortë dhe autobusi është përplasur në parmakun përballë. Të gjithë viktimat e aksidentit të rëndë vdiqën nga thithja e gazeve helmuese si pasojë e zjarrit.

Dy nga të mbijetuarit që ishin zgjuar në momentin e aksidentit janë marrë në pyetje. Dëshmitë e tyre janë marrë në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra, por përkojnë dhe plotësojnë njëra-tjetrën, gjë që lejon që ato të konsiderohen objektive. Ata thonë se menjëherë pas përplasjes flakë të forta kanë nisur në pjesën e djathtë të autobusit. Menjëherë është tentuar të hapen xhamat e automjetit. Dera e përparme doli jashtë në momentin e përplasjes. Mirëpo pasagjerët nuk kanë mundur të dalin pasi në këtë pjesë të autobusit tashmë ka qenë një zjarr i fortë. Të gjithë u mblodhën te dera e mesme, e cila megjithatë ishte bllokuar nga parmakët në korsinë e majtë.

Në vendin e aksidentit janë konstatuar shenja të dobëta rrugore, sinjalistikë e dobët dhe organizim jo i mirë i trafikut. Sipas Borislav Sarafov, parmaku në të cilin fillimisht ishte vendosur autobusi është i rrezikshëm dhe ka kontribuar në aksident.

Kryeprokurori Ivan Geshev ka urdhëruar kontrollin e sinjalistikës dhe shenjave në rrugët e klasit të parë në mbarë vendin. Në inspektim do të përfshihen ekspertë të huaj si dhe përfaqësues të organizatave joqeveritare. Nëse mblidhen të dhëna për një krim të kryer, ato do t'u dërgohen autoriteteve kompetente. Nëse konstatohen shkelje, ato do t'i dërgohen Këshillit të Ministrave për eleminim.

Dje u bë e qartë se një ekip prej gjashtë hetuesish të Shërbimit Hetimor Kombëtar dhe tre prokurorëve të Prokurorisë së Rrethit Përnik do të punojnë në procedurën paraprake për aksidentin e rëndë rrugor në autostradën Strumë, ku shtetas të Republikës së Veriut Maqedonia vdiq.

ME TE LEXUARAT