Kamera më e avancuar në botë fikson fotografi të ekzoplaneteve

Kliko per me shume info

Një aparat i zhvilluar nga hulumtuesit amerikanë duhet të lejojë zbulimin e drejtpërdrejtë të ekzoplaneteve.

Kamera përdor detektorë shumë të ndjeshme superconducting për të kapur dritën nga planetet e largëta përmes teleskopëve, siç raportohet space.com, sensorë të tillë deri më tani janë përdorur vetëm në vargun e valëve nënmilimetër dhe për matjet e rrezatimit të sfondit kozmik.

Kliko per me shume info

“Në qoftë se një foton të vetëm me një energji prej më shumë se një volt elektron godet një sensor gjysmëpërçues, një elektron është liruar. Në një sensor Superconductor 5.000 deri 10.000 elektronet janë lëshuar nga një foton identike. Kjo na lejon për të matur më shumë elektrone dhe kështu të bëjë gjëra me gjysem perçuesit e pamundur “, thotë Ben Mazin, i cili kryeson ekipin e zhvillimit.

Sensorët quhen MKIDs (detektorë Microwave Kinetic Induktiviteti) dhe të punojnë vetëm në temperatura shumë të ulëta. Ato përbëhen nga silicide platini dhe janë të lidhura së bashku me një kondensator për të formuar një oscilator.

Kur një foton godet superpërcjellësin, frekuenca rezonante e oscilatorit zhvendoset. “Ne e matim këtë ndryshim dhe mund të konkludojmë kur vjen një foton dhe sa energji ka”, thotë Mazin

loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here