“Kemi dy vjet kohë për të shpëtuar planetin”, paralajmërimi i OKB-së

Aktualitet

“Kemi dy vjet kohë për të shpëtuar planetin”,

Shkencëtarët, si dhe OKB-ja, dërgojnë paralajmërime të vazhdueshme për krizën klimatike , duke vënë në dukje se zbritja e ngrohjes globale në një pozicion “të dytë” në axhendën ndërkombëtare mund të sjellë fatkeqësi të rëndësishme.

Shefi i klimës i OKB-së, Simon Steele, ka paralajmëruar se kemi “dy vjet” për të shpëtuar planetin nga ndryshimet klimatike. Në fjalimin e tij në Londër, ai theksoi se situata aktuale, nëse vazhdon, do të shkatërrojë ekonominë e vendeve të G20- ës. “Fajësimi i të tjerëve nuk është një strategji, dhe zbardhja e klimës në vendin e dytë nuk është zgjidhja për një derregullim që do të shkatërrojë çdo ekonomi veç e veç dhe që tashmë ka filluar të bëjë dëmin e vet”, tha ai, sipas AP.

Simon Steele, gjatë fjalës së tij, u ndal nga njëra anë se “ne kemi ende një mundësi për të reduktuar emetimet e gazeve serrë , me një gjeneratë të re të planeve kombëtare të klimës” dhe nga ana tjetër se tani duhen plane ” më të forta. Kush ka saktësisht dy vjet për të shpëtuar botën ? Përgjigja është çdo person në këtë planet”.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Siç e dimë tashmë, viti 2023 ishte viti më i ngrohtë i regjistruar, me shkencëtarët që vlerësuan se emetimet globale të dioksidit të karbonit u rritën me 1.1% . Duke qenë se muaji i kaluar ishte gjithashtu marsi më i ngrohtë i regjistruar në nivel global, ekspertët besojnë se kriza klimatike mund të hyjë në “ujra të paeksploruar”. Muajin e kaluar, temperatura mesatare globale e sipërfaqes së detit arriti një nivel të ri mujor prej 21,07 gradë Celsius, ose 69,93 gradë Fahrenheit, sipas Shërbimit të Ndryshimeve Klimatike Copernicus.

 

ME TE LEXUARAT