Studiuesit: Ja sa zgjasin antitrupat tek personat që kanë kaluar COVID-19

Soft

Studiuesit: Ja sa zgjasin antitrupat tek personat që kanë kaluar

Antitrupat neutralizues ndaj virusit SarsCoV2 vazhdojnë te pacientët për të paktën tetë muaj pas diagnozës së Covid-19, pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes, mosha e pacientëve ose prania e sëmundjeve të tjera.

Ata që nuk arrijnë t'i prodhojnë ato brenda pesëmbëdhjetë ditëve të para të infeksionit janë në rrezik më të madh për të zhvilluar forma të rënda të Covid-19.


Këto janë dy rezultatet kryesore të studimit më të madh italian mbi këtë temë, të kryer nga Spitali San Raffaele në Milano në bashkëpunim me Institutin e Lartë të Shëndetit (Iss), dhe botuar në revistën Nature Communication.

Studimi u krye pas 162 pacientëve SarsCoV2 pozitivë me kalimin e kohës (prej të cilëve 67% meshkuj dhe një moshë mesatare 63 vjeç), me simptoma të ashpërsisë së ndryshme, të cilët u paraqitën në dhomën e urgjencës San Raffaele gjatë valës së parë të pandemisë.

Mostrat e para të gjakut u mblodhën në Mars-Prill 2020, ndërsa të fundit në fund të Nëntorit 2020.

57% e pacientëve të studiuar vuanin nga një sëmundje e dytë, përveç Covid-19 në kohën e diagnozës: hipertensioni (44% ) dhe diabeti (24%).

Nga 162 pacientë, 134 u shtruan në spital.

Kështu u pa që prania e antitrupave neutralizues, megjithëse zvogëlohej me kalimin e kohës, ishte shumë e vazhdueshme: tetë muaj pas diagnozës kishte vetëm tre pacientë që nuk treguan më pozitivitet ndaj testit dhe kjo pavarësisht nga mosha e pacientëve të patologjive të tjera.

79% e pacientëve të regjistruar prodhuan këto antitrupa brenda dy javëve të para të shfaqjes së simptomave.

"Pacientët e paaftë për të prodhuar antitrupa neutralizues brenda javës së parë të infeksionit - shpjegon Gabriella Scarlatti, koordinatore e kërkimit - duhet të identifikohen dhe trajtohen herët, pasi ata janë në rrezik të lartë të zhvillimit të formave të rënda të sëmundjes".

Nga të dhënat e analizuara, studiuesit verifikuan gjithashtu se riaktivizimi i antitrupave para-ekzistues ndaj koronavirusëve sezonalë (siç janë ato të të ftohtit) nuk ngadalëson prodhimin e antitrupave specifik për SarsCoV2 dhe nuk shoqërohet me një rrezik më të madh të formave të rënda i Covid. 19.

Rezultatet e këtij studimi "na japin dy lajme të mira - përfundon Scarlatti.

'' E para është që mbrojtja imune e dhënë nga infeksioni vazhdon për një kohë të gjatë. E dyta është se prania e një memorie antitrupi para-ekzistuese për koronavirusët sezonalë nuk përbëjnë pengesë për prodhimin e antitrupave kundër SarsCoV2 ".

Hapi tjetër do të jetë të kuptojmë nëse këto përgjigje efektive mbahen edhe me vaksinim dhe kundër varianteve të reja që qarkullojnë.

 

ME TE LEXUARAT