Studiuesit “dërgojnë” minj në hapësirë ​​për një arsye të veçantë

Soft

Studiuesit “dërgojnë” minj në hapësirë

Studiuesit nga Universiteti i Tsukuba kanë dërguar minj në hapësirë ​​për të eksploruar efektet e fluturimit hapësinor dhe gravitetit të zvogëluar të muskujve, ose humbje në nivelin molekular.

Graviteti është një forcë e vazhdueshme në Tokë, së cilës të gjitha krijesat e gjalla kanë evoluar për tu mbështetur dhe përshtatur. Eksplorimi i hapësirës ka sjellë shumë përparime shkencore dhe teknologjike, megjithatë fluturimet hapësinore me njerëz vijnë me një kosto për astronautët, përfshirë masën dhe forcën e muskujve të skeletit të zvogëluar.

Studimet konvencionale që hetojnë efektet e gravitetit të zvogëluar në masën dhe funksionin e muskujve kanë përdorur një grup kontrolli tokësor që nuk është direkt i krahasueshëm me grupin eksperimental të hapësirës. Studiuesit nga Universiteti i Tsukuba u nisën për të eksploruar efektet e gravitetit në minj që i nënshtrohen të njëjtave kushte strehimi, duke përfshirë ato të përjetuara gjatë nisjes dhe uljes.

“Tek njerëzit, fluturimi në hapësirë ​​shkakton atrofi të muskujve dhe mund të çojë në probleme serioze mjekësore pas kthimit në Tokë”, thotë autori Satoru Takahashi. “Ky studim u krijua bazuar në nevojën kritike për të kuptuar mekanizmat molekularë përmes të cilave ndodh atrofia e muskujve në kushtet e mikrogravitetit dhe gravitetit artificial”.

Dy grupe minjsh (gjashtë për grup) ishin vendosur brenda Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar për 35 ditë. Njëri grup iu nënshtrua gravitetit artificial (1 g) dhe tjetri mikrogravitetit. Të gjithë minjtë ishin gjallë pasi u kthyen në Tokë dhe ekipi krahasoi efektet e mjediseve të ndryshme në bord në muskujt e skeletit.

“Për të kuptuar se çfarë po ndodhte brenda muskujve dhe qelizave në nivelin molekular, ne shqyrtuam fibrat muskulore. Rezultatet tona tregojnë se graviteti artificial parandalon ndryshimet e vëzhguara tek minjtë që i nënshtrohen mikrogravitetit, duke përfshirë atrofinë e muskujve dhe ndryshimet në shprehjen e gjeneve”, shpjegoi Prof. Takahashi. Analiza transkriptuese e shprehjes së gjenit zbuloi se graviteti artificial parandaloi shprehjen e ndryshuar të gjeneve të lidhura me atrofinë dhe identifikoi gjenet e reja kandidate të shoqëruara me atrofi. Në mënyrë të veçantë, një gjen i quajtur Cacng1 u identifikua se mund të ketë një rol funksional në atrofinë e miotubit.


Kjo punë mbështet përdorimin e grupeve të të dhënave të fluturimeve hapësinore duke përdorur 1 g gravitet artificial për të shqyrtuar efektet e fluturimit hapësinor në muskuj. Këto studime ka të ngjarë të ndihmojnë në kuptimin tonë të mekanizmave të atrofisë së muskujve dhe në fund të fundit mund të ndikojnë në trajtimin e sëmundjeve të lidhura me to.

ME TE LEXUARAT