Tony Blair para deputetëve: S'pendohem për mbështetjen ndaj pavarësisë së Kosovës

Kosovë&Rajon

Tony Blair para deputetëve: S'pendohem për mbështetjen ndaj

Ish-kryeministri britanik, Tony Blair, iu drejtua këtë të hënë deputetëve të Kuvendit të Kosovës ku dhe ritheksoi se nuk është penduar në asnjë moment që ka mbështetur Pavarësinë e Kosovës.

Blair, i cili po qëndron në Prishtinë në 25-vjetorin e çlirimit të Kosovës, tha se vendimi i atëhershëm për sulmet e NATO-s kundër caqeve ushtarake serbe, "kishte efekte më të gjera sesa vetëm çlirimi i çlirimi i popullit të Kosovës".

"Nëse do të kishim lejuar që populli i Kosovës të brutalizohej edhe më tutje, që të drejtat t'i merreshin dhe që e ardhmja t'i vidhej, edhe e ardhmja jonë do të zbehej", tha Blair.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

“Është nderë për mua të jem sot këtu dhe nuk mund t’ju falënderoj mjaftueshëm për mirëpritjen e ngrohtë.25 vite më parë u arrit marrëveshja për çlirimin e territorit të Kosovës, dhe Kosova më fund ishte e lirë dhe populli ishin të lirë të jetojnë, shpresojnë e të besojnë sërish në një të ardhme të lirë. Takuam refugjatë kosovarë në kampet afër Shkupit, dëgjuam rrëfime të prekshme. Në fytyrat e tyre kërkohej ndihmë. Ne ndihmuam dhe nuk pendohem kurrë”, tha ai ndër të tjera.

Si kryeministër, ai ishte një nga njerëzit kyçë që vuri në lëvizje intervenimin e NATO-s në Kosovë, me qëllim ndaljen e dhunës nga forcat serbe.

Fushata e bombardimeve zgjati 78 ditë dhe përfundoi më 10 qershor, 1999 - një ditë pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Kumanovës.

Me këtë marrëveshje, të negociuar ndërmjet NATO-s dhe zyrtarëve ushtarakë jugosllavë, forcat e atëhershme jugosllave u tërhoqën nga Kosova dhe u krijua forca paqeruajtëse ndërkombëtare, e udhëhequr nga NATO-ja.

ME TE LEXUARAT