Raporti i DIA-s: Mafia shqiptare në Itali ndër më të rrezikshmet, negociojnë me kartelet lokale

Aktualitet

Raporti i DIA-s: Mafia shqiptare në Itali ndër më të

Mafia shqiptare konsiderohet ndër më të rrezikshmet në territorin italian, sipas një raporti të antimafias. 

Në raportin e Drejtorisë së Hetimit Antimafia (DIA), thuhet se organizatat kriminale shqiptare përbëjnë një rrezik të lartë dhe një prani të konsiderueshme në aktivitete të paligjshme, veçanërisht në trafikun e drogës.

Ky raport ka analizuar situatën për 6 muajt e parë të vitit 2023.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Sipas drejtorit të DIA-s, Michele Carbone, në margjinat e prezantimit të raportit për aktivitetin e kryer në gjysmën e parë të vitit 2023, Italia është kthyer në rrezik për zyrtarët.

“Kjo është veçanërisht e vërtetë atje ku nuk ndodh korrupsioni. Ka episode të marrëveshjeve të fshehta në aparatin politiko-administrativ, siç dëshmohet nga seria e gjatë e këshillave bashkiake të shpërbëra për shkak të infiltrimit mafioz,” tha ai.

Mafia shqiptare dhe Casamonica në biznes në Romë

“Në Romë, mafia shqiptare ka krijuar marrëdhënie me krimin e organizuar romak, në radhë të parë Casamonica, jo vetëm për trafik droge, por edhe për pastrim parash”.

Për Mario Conio, kreun e qendrës operacionale Dia në Romë, “shqiptarët, nga pikëpamja e ndikimit kriminal, janë trashëgimtarët e Casamonicas. Ata kanë të njëjtën vulë, në të cilën dhuna është mënyra në të cilën ata shprehen”.

Përsa i përket ‘Ndranghetës’ “ka një rol të rëndësishëm” në kryeqytet.

“Duhet të kemi parasysh se historikisht Roma është e lidhur edhe me Camorrën”, thekson Conio.

Bregdeti Jon dhe klanet kalabreze kanë formuar një bosht kriminal me grupe indigjene.

Interesat kriminale mbizotëruese në këtë zonë janë ato të trafikut të drogës, gjithashtu me pjesëmarrjen e sindikatave shqiptare, zhvatjes dhe pastrimit të parave veçanërisht në aktivitetet tregtare të hotelerisë turistike.

ME TE LEXUARAT