15 mijë shkencëtarë nga e gjithë bota firmosin paralajmërimin: Planeti është në rrezik!

Kliko per me shume info

Një trup global shkencëtarësh janë bashkuar së bashku për të paralajmëruar pjesën tjetër të njerëzimit rreth rreziqeve katastrofike që aktualisht ballafaqohen me planetin tonë.

I ashtuquajturi “Paralajmërim për njerëzimin” është në të vërtetë një përditësim për një paralajmërim origjinal të shkruar 25 vjet më parë, në 1992, që u nënshkrua nga 1700 firma nga komuniteti shkencor.

Kliko per me shume info

Në vend që të përmirësohen rreziqet e identifikuara në vitin 1992, ekspertët thonë se gjërat po bëhen edhe më keq – dhe të gjitha problemet e identifikuara janë ende me ne.

Ky paralajmërim i dytë mbulon gjëra të tilla si mjedisi, nivelet e popullsisë dhe nivelet masive të konsumit, që po vënë specie të tjera në rrezik të madh të zhdukjes.

“Nëse nuk kontrollohen, shumë prej praktikave tona aktuale rrezikojnë të ardhmen e dëshiruar për shoqërinë njerëzore dhe mbretëritë bimore dhe të kafshëve dhe mund ta ndryshojnë botën e gjallë në një mënyrë të tillë që nuk do të jetë në gjendje të zëvendësojë jetën në mënyrën që ne dimë”, citon Mirror.

“Ndryshimet themelore janë urgjente nëse duam të shmangim përplasjen që kjo problema aktuale do të sjellë,” vazhdon letra.

Paralajmërimi vjen nga ekologu i Universitetit Shtetëror të Oregonit, William Ripple, i cili fitoi mbështetjen e 15.000 shkencëtarëve nga 184 vende në të gjithë botën. Ky vjen si një “njoftim i dytë” pas paralajmërimit origjinal në 1992./lajmifundit.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.