Studimi i ri hedh poshtë teorinë mbi transferimin e energjisë së dritës

Teknologji

Studimi i ri hedh poshtë teorinë mbi transferimin e energjisë


Një studim i ri në The Journal of Organic Chemistry hedh poshtë një teori mbi transferimin e energjisë së dritës.

Kur drita takohet me materien, le të themi, rrezet e diellit që godasin sipërfaqen e Tokës, ajo absorbohet kryesisht dhe shndërrohet shpejt në nxehtësi. Sidoqoftë, në disa raste, energjia e dritës kalon gjithashtu midis strukturave molekulare, kur një pigment i ngacmuar nga drita e transferon energjinë në një pigment tjetër. Një shembull i këtij procesi është fotosinteza.

Zhvillime të shumta teknologjike përdorin këtë transferim energjie, për të cilin kimisti fizik Theodor Förster zhvilloi një teori rreth 70 vjet më parë. Sipas transferimit të energjisë së rezonancës Förster (FRET), energjia e dritës transferohet pa rrezatim përmes rezonancës përmes antenave të vogla molekulare dipole, domethënë ndërveprimet elektromagnetike.

Merr lajme ekskluzive në Viber

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Viber duke klikuar këtu.

Kimisti i LMU Prof. Heinz Langhals tani e ka hedhur poshtë eksperimentalisht këtë teori duke përdorur sintezën e molekulave testuese. Rezultatet e tij tregojnë se energjia transferohet në të vërtetë nëpërmjet dridhjeve molekulare e ngjashme me atë se si një dysheme skene mund të bartë dridhjet e një piano të madhe në një violonçel që qëndron në platformë.

Ky proces mund të arrijë deri në nano-dimensione dhe kimisti mendon se do të jetë veçanërisht interesant për zhvillimin e mëtejshëm të teknologjive optike.

ME TE LEXUARAT