Shkenca arrin t’i zgjasë jetëgjatësinë minjve, po me njerëzit ç’do ndodhë?

Teknologji

Shkenca arrin t’i zgjasë jetëgjatësinë minjve, po me

Shkencëtarët ndryshuan gjenin KLF1 që gjendet tek njerëzit dhe minjtë, duke i lejuar minjtë të jetojnë 20 për qind më gjatë. Ky hulumtim premton jetëgjatësinë e njeriut në të ardhmen.

Ekipi hulumtues nga Universiteti Mjekësor Taipei në Tajvan kreu një eksperiment me minj. Gjenet e minjve u ndryshuan në eksperiment dhe ky ndryshim pati rezultate çuditërisht të mira në jetëgjatësinë dhe shëndetin e minjve.

Ekipi rinovoi qelizat e minjve përmes modifikimit gjenetik, duke vonuar në mënyrë efektive përkeqësimin e kujtesës dhe zemrës së tyre lidhur me moshën.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Për të eksploruar më tej gjetjet, studiuesit në Academia Sinica injektuan minj jo-GM me gjak nga minjtë e modifikuar gjenetikisht dhe rezultatet ishin të jashtëzakonshme.

Minjtë që morën proteinën e modifikuar jetuan mesatarisht pesë muaj më shumë se minjtë normalë, që do të thotë një rritje prej rreth 20 për qind.

Jo vetëm që minjtë jetuan më gjatë, por edhe shëndeti i tyre i përgjithshëm ishte më i mirë. Performanca e tyre fizike dhe mendore filloi të bjerë shumë më vonë se minjtë e pamodifikuar.

Kjo konkludon se ndryshimi gjenetik zgjat jetëgjatësinë dhe ndikon pozitivisht në cilësinë e jetës.

Është interesante se të gjithë njerëzit tashmë mbajnë gjenin në fjalë, i njohur si KLF1, i cili rregullon prodhimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut.

Ky zbulim shton një shtresë emocionuese mundësie për kërkimin, sepse ky ndryshim gjenetik mund të zbatohet edhe te njerëzit.

Përveç kësaj, minjtë që morën gjenin e mutuar KLF1 përmes transplantimit të vetëm të qelizave të palcës kockore, treguan aftësi dukshëm më të larta kundër kancerit.

Ata shfaqën rritje më të ulët të tumorit dhe një incidencë më të ulët të kancerit spontan sesa minjtë e pamodifikuar.

Kjo rezistencë e jashtëzakonshme ndaj kancerit nuk ishte për shkak të moshës, seksit ose prejardhjes gjenetike.  

ME TE LEXUARAT