Informacione të reja nga planeti Mars, NASA paralajmëron dy tërmete

Teknologji

Informacione të reja nga planeti Mars, NASA paralajmëron dy

Lander InSight i NASA-s ka zbuluar dy tërmete të forta, të qarta me origjinë nga Marsi të quajtur Cerberus Fossae, i njëjti vend ku dy tërme të forta u panë më herët gjatë misionit. Tërmetet e reja kanë madhësi prej 3.3 dhe 3.1; tërmetet e mëparshme ishin me magnitudë 3.6 dhe 3.5. InSight ka regjistruar mbi 500 tërmete deri më sot, por për shkak të sinjaleve të tyre të qarta, këto janë katër nga rekordet më të mira të tërmeteve për hetimin e brendësisë së planetit.


Studimi është një mënyrë që ekipi i shkencës InSight kërkon të zhvillojë një kuptim më të mirë të mantelit dhe thelbit të Marsit. Planeti nuk ka pllaka tektonike si Toka, por ka rajone aktive vullkanike që mund të shkaktojnë gjëmime. Tërmetet e 7 Marsit dhe 18 Marsit i shtojnë rëndësi idesë se Cerberus Fossae është një qendër e aktivitetit sizmik.

“Gjatë misionit, ne kemi parë dy lloje të ndryshme: njëri që është më shumë” i ngjashëm me Hënën “dhe tjetri, më shumë” si toka “,” tha Taichi Kaëamura i Institutit të Fizik të Parisit, i cili ndihmoi në sigurimin e sizmometrit të InSight dhe shpërndan të dhënat e tij së bashku me Universitetin zviceran të Kërkimit ETH Zurich. Valët e tërmeteve udhëtojnë më drejtpërdrejt nëpër planet, ndërsa ato të tërmeteve priren të jenë shumë të shpërndara. “Interesante,” vazhdoi Kaëamura, “të katër këto tërmete më të mëdha, të cilat vijnë nga Cerberus Fossae, janë ‘si toka’.

Tërmetet e reja kanë diçka të përbashkët me ngjarjet kryesore të mëparshme sizmike të InSight. Ato ndodhën në verën veriore të Marsit. Shkencëtarët kishin parashikuar se kjo do të ishte përsëri një kohë ideale për të rënë tërmete sepse erërat do të bëheshin më të qeta. 

Sizmetometri, i quajtur Eksperimenti Sizmik për Strukturën e Brendshme (SEIS), është mjaft i ndjeshëm, edhe pse është i mbuluar nga një mburojë në formë kupole për ta bllokuar nga era dhe për ta mbajtur atë të ftohtë. Gjatë sezonit të dimrit të kaluar verior, InSight nuk mundi të zbulonte fare tërmete.

“Është e mrekullueshme të vëzhgosh përsëri pas një periudhe të gjatë regjistrimi të zhurmës së erës”, tha John Clinton, një sizmolog që drejton Shërbimin e Marskave të InSight në ETH Cyrih. “Një vit marsian, ne tani jemi shumë më shpejt në karakterizimin e aktivitetit sizmik në Planetin e Kuq.”
Zbulimi më i mirë

Erërat mund të jenë qetësuar, por shkencëtarët ende shpresojnë të përmirësojnë edhe më shumë aftësinë e tyre “dëgjuese”. Temperaturat pranë vendndodhjes InSight mund të lëkunden nga pothuajse minus 148 gradë natën, në 32 gradë Fahrenheit gjatë ditës. Këto variacione ekstreme të temperaturës mund të shkaktojnë zgjerimin dhe tkurrjen e kabllit që lidh sizmometrin me landerin, duke rezultuar në shfaqjen e tingujve dhe thumba në të dhëna.

Pavarësisht erërave që kanë tronditur sizmometrin, panelet diellorë të InSight mbeten të mbuluara me pluhur dhe fuqia po shkon më pak ndërsa Marsi largohet nga Dielli. Nivelet e energjisë pritet të përmirësohen pas korrikut, kur planeti fillon t’i afrohet përsëri Diellit.

Deri atëherë, misioni do të fikë në mënyrë të njëpasnjëshme instrumentet e zbarkuesit në mënyrë që InSight të mund të kapë, duke u zgjuar periodikisht për të kontrolluar shëndetin e tij dhe për të komunikuar me Tokën. Ekipi shpreson të mbajë sizometrin të ndezur për një muaj ose dy para se të duhet të çaktivizohet përkohësisht

ME TE LEXUARAT