Vetëm 10 minuta lexim në ditë mund të zvogëlojë ankthin

Soft

Vetëm 10 minuta lexim në ditë mund të zvogëlojë

Leximi i ndërgjegjshëm është leximi kur mendja dhe trupi juaj janë më të qetë, kur trupi juaj është i përgatitur për të lexuar dhe kur jeni plotësisht i pranishëm.

Çelësi është të gjeni disa praktika që do t’ju ndihmojnë të ndaloni monologun e brendshëm të paktën për një kohë, të kultivoni heshtjen dhe vigjilencën trupore, t’i kushtoni vëmendje asaj që keni përpara dhe thjesht të jeni në aktin e leximit.

Edhe vetëm 10 minuta leximi i tillë mund të bëjë mrekulli për shëndetin tonë mendor dhe të zvogëlojë ankthin, sipas të dhënave nga Universiteti i Kolorados.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.Pse shfaqet ankthi?

Siç na thotë Dr. Andrej Prošev, specialist i psikiatrisë, ankthi është frika që ndien dikush kur gjykon se e gjithë situata e tij jetësore i tejkalon aftësitë e tij. Me fjalë të tjera, njeriu mërzitet kur ndjen se nuk mund të përballojë problemet e jetës.

Megjithatë, siç vëren Dr. Proshev, është shumë e rëndësishme të dallojmë ankthin nga frika, e cila shpesh keqinterpretohet.


Ankthi është një gjendje në të cilën objekti është i panjohur ose i papërcaktuar, rreziku dhe kërcënimi vijnë vetë, përshkrimi i ankthit është i paqartë, zgjat për një kohë të gjatë dhe ndjenja lidhet me të ardhmen.

Në rastin e frikës, objekti është i njohur, rreziku dhe kërcënimi vijnë nga mjedisi, përshkrimi është i qartë, kohëzgjatja zakonisht është e shkurtër dhe akute. Pra, përfundon sapo të largohet ‘rreziku’ apo ‘kërcënimi’ si një provim apo garë e rëndësishme sportive, thotë ai.

Ky çrregullim mund të zhvillohet kur përballemi me një situatë të re jetësore, si humbja e një pune, një rol të ri prindëror, prishja e një marrëdhënieje, por edhe situata stresuese që na ndryshojnë në mënyrë të pakthyeshme ose ndonjë përvojë tjetër traumatike.

Mund të jetë jashtëzakonisht e pakëndshme sepse personi shpesh nuk e kupton se çfarë po i ndodh dhe ndaj çfarë po reagon. Por sapo të kuptojë se duhet të bëjë diçka për këtë, së bashku me psikoterapinë, leximi është një mjet i shkëlqyer.

Leximi ul nivelin e stresit, na relakson dhe na jep kohë për veten tonë. Pikërisht për këtë leximi i ndërgjegjshëm i përmendur konsiderohet si një nga teknikat që mund të ndihmojë dukshëm në luftën kundër ankthit.

Si të përgatitemi për lexim të ndërgjegjshëm?

Në fillim, është shumë sfiduese të qetësosh mendjen dhe të fokusohesh vetëm te teksti që ke përpara, por disa hapa të shpejtë mund të na ndihmojnë ta bëjmë këtë.

Për lexim të ndërgjegjshëm, zgjidhni në fillim poezinë dhe prozën më të lehtë.

Gjeni një vend të qetë

Gjeni një vend të qetë, pa shpërqendrime, me pak ose aspak zhurmë ambienti ose lëvizje në sfond. Tingujt dhe pamjet rreth nesh na largojnë nga teksti gjatë leximit, edhe kur nuk jemi të vetëdijshëm për të.

Heshtja dhe mungesa e lëvizjes në mjedis janë aleatët tuaj kur përpiqeni të heshtni monologun e brendshëm dhe të gjeni fokusin gjatë leximit.

Gjeni një pozicion të rehatshëm të trupit

Krijoni një pozicion të rehatshëm dhe të drejtë të trupit për lexim. Kur jeni në këmbë dhe kurrizin drejt, diafragma juaj ka më shumë liri për të artikuluar mushkëritë tuaja, kështu që ju merrni më shumë oksigjen në trurin tuaj, gjë që ju ndihmon të qëndroni të fokusuar.

Anasjelltas, pozicioni i gënjeshtrës nuk është i favorshëm për vigjilencë dhe ndërgjegjësim.

Merr frymë thellë

Merrni një ose dy minuta për t’u fokusuar në frymëmarrjen tuaj përpara se të lexoni. Kjo do t’ju ndihmojë të heshtni botën e jashtme.

Ka disa mënyra për të marrë frymë me vetëdije, por për të filluar, provoni të uleni në një pozicion të rehatshëm, të drejtë, mbyllni sytë dhe merrni frymë përmes hundës, thellë dhe ngadalë, pastaj merrni frymë përmes gojës. Vini re ndryshimet fizike në trupin tuaj.

Është në rregull të kesh mendime gjatë frymëmarrjes së vetëdijshme. Praktikimi i kësaj do ta bëjë më të lehtë pastrimin e mendjes, por çështja nuk është të pastroni mendjen. Çështja është të përqendroheni në trupin tuaj, në frymëmarrjen tuaj.

Pas këtyre tre hapave, mendja dhe trupi juaj janë gati për të lexuar. Për të filluar këtë praktikë, zgjidhni lexim të lehtë, në vend të teksteve kërkuese ose profesionale.

ME TE LEXUARAT