Të gjithë sonte sytë nga qielli, gati për spektaklin e “Hënës Blu”, më e madhja e vitit

Soft

Të gjithë sonte sytë nga qielli, gati për spektaklin e

Sot, e mërkurë, 30 gusht, do të dalë një nga hënat më të mëdha dhe më të ndritshme të vitit. Kjo hënë e plotë quhet një hënë blu, një term që mund të përfaqësojë dy gjëra: Ose hëna e tretë e plotë në një sezon që ka katër hëna të plota, ose, më shpesh, e dyta nga dy hënat e plota që bien në një muaj kalendarik.Kjo Hënë e Plotë Blu do të jetë gjithashtu një “super hënë e plotë”, një term popullor për një hënë të plotë që ndodh kur sateliti ynë fizik është më afër Tokës, duke e bërë atë të duket pak më i madh në qiell.

Megjithatë, hëna nuk do të jetë blu, por portokalli. Shijen e parë të imazheve unike nga superhëna e plotë e morëm në fillim të muajit, por “hëna blu” e 30-31 gushtit premton imazhe edhe më mbresëlënëse.

Merr lajme ekskluzive në Viber

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Viber duke klikuar këtu.Sipas faqes së internetit Live Science ekzistojnë dy lloje hënash blu. Superhëna blu e gushtit i përket kategorisë së parë (“hëna blu kalendarike”), ku kemi dy hëna të plota në të njëjtin muaj. Kjo ndodh çdo dy ose tre vjet pasi një hënë e re e plotë lind çdo 29.5 ditë. Hëna tjetër blu do të shihet më 31 maj 2026.

Lloji i dytë i hënës blu, i quajtur “hëna blu sezonale”, përshkruan të tretën nga katër hënat e plota gjatë një periudhe astronomike. Kjo ndodh kur një vit kalendarik ka 13 hëna të plota në vend të 12. Hëna e ardhshme blu sezonale, e cila gjithashtu ndodh çdo dy ose tre vjet, do të lindë më 19 gusht 2024.

ME TE LEXUARAT