Nga dhimbjet poshtë këmbëve tek ethet, ja si ta kuptoni se diçka nuk shkon me shpinën tuaj

Soft

Simptoma kryesore e problemeve me shpinën është dhimbja e vazhdueshme kudo në shpinë, dhe ndonjëherë deri tek këmbët. Disa probleme të shpinës mund të shkaktojnë dhimbje në pjesë të tjera të trupit, në varësi të nervave të prekur.

Dhimbja shpesh largohet pa trajtim, por nëse shfaqet me ndonjë nga simptomat e mëposhtme duhet të drejtoheni menjëherë tek mjeku.

Simptomat janë:


-ethe

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

-inflamacion ose ënjtje në shpinë

-dhimbje të vazhdueshme të shpinës, ku shtrirja ose pushimi nuk ndihmon

-dhimbje poshtë këmbëve

-dhimbje që arrin poshtë gjunjëve

– një dëmtim, goditje ose traumë e fundit në shpinë

– mosmbajtje urinare

– vështirësi në urinim

– mosmbajtje fekale, ose humbja e kontrollit mbi lëvizjet e zorrëve

– mpirje rreth organeve gjenitale

– mpirje rreth anusit

-mpirje rreth vitheve

Një mjek zakonisht do të jetë në gjendje të diagnostikojë dhimbjen e shpinës pasi të pyesë për simptomat dhe të kryejë një ekzaminim fizik. Mund të kërkohet një skanim imazherie dhe teste të tjera nëse:

– dhimbja e shpinës duket se vjen nga një dëmtim

-mund të ketë një shkak themelor që ka nevojë për trajtim

-dhimbja vazhdon për një periudhë të gjatë

-Një skanim me rreze X, MRI ose CT mund të japë informacion për gjendjen e indeve të buta në shpinë.

Rrezet X mund të tregojnë shtrirjen e kockave dhe të zbulojnë shenja të artritit ose kockave të thyera, por ato mund të mos zbulojnë dëmtime në muskuj, palcën kurrizore, nerva ose disqe.

Skanimet MRI ose CT mund të zbulojnë hernie disqe ose probleme me indet, tendinat, nervat, ligamentet, enët e gjakut, muskujt dhe kockat.

Skanimet e kockave mund të zbulojnë tumoret e kockave ose frakturat kompresive të shkaktuara nga osteoporoza . Një substancë radioaktive ose gjurmues injektohet në një venë. Gjurmuesi mblidhet në kocka dhe ndihmon mjekun të zbulojë problemet e kockave me ndihmën e një kamere speciale.

Elektromiografia ose EMG mat impulset elektrike të prodhuara nga nervat në përgjigje të muskujve. Kjo mund të konfirmojë ngjeshjen e nervit, e cila mund të ndodhë me një hernie diskale ose stenozë kurrizore. Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu një test gjaku nëse dyshohet për infeksion.

ME TE LEXUARAT