Ish-ministri i Ramës sulmon SPAK-un: Standard i ulët i ndjekjes penale

Politikë

Ish-ministri i Ramës sulmon SPAK-un: Standard i ulët i ndjekjes penale

Ish-ministri i drejtësisë në qeverinë Rama 1, Ylli Manjani, në një reagim të tij në rrjetet sociale ka hedhur akuza ndaj SPAK-ut, duke theksuar se ka një standard të ulët hetimi penal dhe duhet t'i kufizohen kompetencat.

Institucioni që ka prangosur dhjetëra zyrtarë dhe ministra, që ka hetuar aferën e inceneratorëve, sterilizimit, "check up"-it, afera të tjera korrupsioni qeveritar me PPP-të e koncesione, duhet t'i kufizohen kompetencat, sipas Manjanit, avokatit të krimit dhe korrupsionit që është në konflikt të pastër interesi, pasi ai është përballë SPAK-ut për disa klientë të tij.

Prapë mendoj se te sistemi është problemi.

Merr lajme ekskluzive në Viber

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Viber duke klikuar këtu.

***

Përtej debatit se sa të ndershëm e të paanshëm janë prokurorët e SPAK-ut, ka vend për debat dhe ndryshim sistemi.

Insistoj për këtë. Standardi i ndjekjes penale që imponon sot SPAK-u është më i ulëti. Pyetja është ky standard imponohet nga personat apo nga sistemi?

Janë tri ndërhyrje të domosdoshme që duhen bërë në sistem:

1. Duhet kufizuar judidiksioni dhe kompentenca e SPAK-ut. Kjo prokurori u krijua për korrupsionin në nivel të lartë dhe jo për çdo nivel. Gjithashtu u krijua për të luftuar krimin e organizuar në vend dhe jo çdo krim.

Zgjerimi i juridiksionit dhe kompetencës sjell mbingarkesë, për pasojë cilësi të ulët hetimore. Ky debat u injorua përgjatë miratimit të reformës.

2. Procedura penale është bërë si kullesë makaronash. Ndërhyrjet e shpeshta në të kanë krijuar gropa, pëmbysje të logjikës, kronologjisë dhe ulje të standardit në ndjekje penale.

Duhet një procedurë e re, e shkruar mirë dhe me logjikë harmonike.

Procedura është garancia, jo personat.

3. Prokurori i SPAK-ut nuk mund të punojë nën presionin e mandatit.

Nuk mund të ketë prokuror të lirë, të pavarur e profesionalisht korrekt nëse duhet të performojë brenda një mandati. Mandatet kanë kuptim për të zgjedhurit dhe për drejtuesit e institucioneve, jo për profesionistët.

Mandati që i vihet një profesionisti është presion. Nga presioni prokurori ose do punojë shkel e shko për të bërë diçka brenda mandatit dhe për të kapur një punë tjetër në vijim, ose do t'ia varë fare derisa të shterrojë afatin, sepse një punë e ka të garantuar gjithsesi.

Në të dyja rastet cilësia hetimore bie. Siç edhe ka ndodhur...

Kjo cilësi e rënë bie direkt mbi standardin e ndjekjes penale, që i intereson publikut.

Pastaj krimi nuk ka mandat. Pse duhet të ketë prokurori që heton krimin?!

Imagjinoni, prokurori lë në mes hetimin se i mbaron mandati. Ç'logjikë është kjo?!

Ndaj them se prokurori i SPAK-ut s'duhet të ketë mandat kohor në detyrë. Ai duhet të shërbejë përjetësisht aty dhe është përgjegjës për cilësinë e hetimeve.

Drejtuesi i prokurorisë po, mund të ketë afat. Drejtimi i institucionit ndryshon, puna profesionale jo.

Dhe më në fund, e kam pasur dhe e kam bindje këtë:

Nuk mund të ketë gjykata të posaçme. Ka hetime të posaçme, ka edhe prokurorë të posaçëm, por gjykata është e përgjithshme, e zakonshme e normale.

Para gjykatës janë të gjithë të barabartë. Por para gjykatave të posaçme barazia e palëve është "e posaçme", d.m.th. nuk është fare.

 

ME TE LEXUARAT