Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink the Status Quo"

Nga Rrjeti

Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink

Në Beograd u mbajt konferenca ’Rethink the Status Quo’ ku përfaqësues të bizneseve, mediave të rajonit dhe publiku profesional, u mblodhën për të diskutuar mesazhet e katër folësve dhe ekspertëve të njohur për temën e reduktimit të dëmit dhe krijimi i kushteve për marrjen e vendimeve që ndryshojnë botën për mirë.Në mesazhin kryesor të konferencës futurologu me famë botërore Magnus Linkvidst tha: ’Shikoni çfarë bëjnë të tjerët dhe bëni të kundërtën. Nëse të gjithë kopjojmë njëri-tjetrin, nuk do të ecim përpara. Eksperimentoni, luani me rregullat, mos i ndiqni ato me përpikmëri dhe më e rëndësishmja mos u mjaftoni me arritjen e suksesit të parë. Diskutoni idetë tuaja me njerëz kreativ, mos u rrethoni me njerëz që mendojnë njësoj si ju dhe gjithmonë të jeni gati për t’u ngritur përsëri pas çdo dështimi’.Por ky nuk ishte i vetmi ekspert i njohur i cili dha mesazhin e tij për zgjedhje të zgjuara.

Zëvendëspresidenti i Komunikimit Ndërkombëtar i Philip Morris International, Tommaso Di Giovanni, vuri në dukje se reduktimi i dëmit është bërë një komponent i jetës së përditshme. Pajisja që shumica e njerëzve e përdorin disa herë në ditë – frigoriferi i kuzhinës në fakt ndihmoi në reduktimin e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi duke e mbajtur atë të freskët. Rripat e sigurisë në makina - një mjet shumë i rëndësishëm sot, u ndeshën me skepticizëm. Perceptimi i rripave të sigurisë u përmirësua si pasojë e uljes së shkallës së vdekshmërisë në aksidentet automobilistike – ndaj dhe efekti i tyre pozitiv u bë i dukshëm për konsumatorët dhe rregullatorët.

Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Edhe sot, Zëvendëspresidenti i Komunikimit Ndërkombëtar, tha se një numër i madh njerëzish nuk do t'i besojnë alternativave pa tym, siç është IQOS, edhe sepse gabimisht mendojnë se nikotina është shkaku kryesor i sëmundjeve të lidhura me duhanpirjen. Kjo nuk është e vertetë. Djegia është problemi kryesor. Kur ndizet një cigare, në ajër lëshohen nivele më të larta të substancave të dëmshme. Këto substanca përfshijnë shumë komponime që lidhen me sëmundjet e lidhura me duhanin”.

Falë zhvillimit të shkencës dhe teknologjisë, është bërë e mundur çlirimi i nikotinës pa djegur duhan, duke ulur kështu nivelet e kimikateve të dëmshme dhe potencialisht të dëmshme në aerosolin e IQOS me një mesatare prej 90-95% në krahasim me tymin e cigares, përfundoi Tommaso Di Giovanni.

Ndërsa folësi shkencor Milan Popovic zgjodhi tëekzekutonte njëeksperiment duke e demostruar atë në skenën e konferëncës dhe duke pyetur audiencën nëse është gati të pranojë riksun? Z.Popovic doli në skenë duke mbajtur në dorë një llambëtë cilën e zhyti në një enë me ujë.E gjithë salla mbeti e habitur pasi po mendonte se Z.Popovic ishte duke marr një risk në këtë mënyrë. Por përgjigja që ai dha qetësoi publikun pasi ai tha se uji ishte i distiluar dhe se kur uji është totalisht i pastër nuk luan rolin e tejçuesit tha ai por të izoluesit.

Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink

Si avokat i reduktimit të dëmit,ky shkencëtar bëri një analizë krahasuese të tymit të cigares me aerosolin e prodhuar nga pajisja elektronikeqë ngroh duhanin dhe pas asaj analize shkencore, Z.Popovic pretendon se ka kuptuar dy gjëra.Së pari ai thotë se si jo duhanpirës, tani është më i sigurt se nuk do të ndez kurrë një cigare dhe se tani është më i relaksuar sepse partnerja e tij përdor një pajisje që ngroh duhanin duke qënë në këtë mënyrë një alternativë më pak e dëmshme ndaj duhanpirjes.

Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink

Një tjetër zë i konferencës ishte edhe psikologia Jasna Bajraktarevic e cila tregoi për publikun jetesën moderne si edhe impaktin që ajo ka në jetën tonë të përditshme. Znj. Bajraktarevic tha se ndryshimet nuk ndodhin menjëherë dhe se vendimet si „nga nesër do të bie në peshë“ nuk janë realiste.Ndryshimet sipas saj duhet të bëhen ngadalë duke përmirësuar veten hap pas hapi si dhe duke kuptuar se cilat asete na ndihmojnë të ecim para e cilat na pengojnë.

Por për folësin Magnus Linkvidst ka gjithmonë një të mesme të artë e cila njihet ndryshe si ’e mundshmja’.Pra sipas tij nuk ka vetëm opotimizëm dhe pesimizëm por një iniciativë që mund të zbatohet një rrugë e mesme.

Për zgjedhje të zgjuara, mesazhi kryesor nga Konferenca "ReThink

Për zgjedhje të zgjuara Philip Morris kompania lider e industrisë së duhanit në më shumë se 10 vite më parëndërmorri një mision të ri atë të një të ardhme pa tym. Llogariten rreth 9 miliardë dollarë investime për kërkimet shkencore dhe zhvillimin e një alternative pa tym e bazuar në teknologjinë e ngrohjes së duhanit, teknologji të cilat janë provuar të jenë mundësi më të mira se të vazhdosh të konsumosh cigare. Ambicia e kompanisë është që në viti 2025 njerëzit të kenë pranuar më shumë alternativat pa tym dhe të jetë prezente në 100 tregje pasi aktualisht është në 70 të tilla.

I drejtuar nga parimi i reduktimit të dëmit, Philip Morris është një kompania që ka kaluar biznesin tradicional të cigareve në një biznes me alternativa potencialisht më pak të dëmshme, në mënyrë që të krijojë ndryshim pozitiv dhe qasje më pranuese, drejt të ardhmes më të mirë.

ME TE LEXUARAT