Zbulohet virusi i ngjashëm me Covid, rezistent ndaj vaksinave

Bota

Zbulohet virusi i ngjashëm me Covid, rezistent ndaj vaksinave

Një koronavirus i ri është zbuluar tek lakuriqët e natës që mund të shkaktojë probleme në popullatën njerëzore, sipas studiuesve. Virusi mund të infektojë qelizat njerëzore dhe mund të anashkalojë mbrojtjen imune nga vaksinat e COVID-19, shkruan Time.

Shkencëtarët e udhëhequr nga Michael Letko, asistent profesor në Shkollën e Shëndetit Publik Paul Allen në Universitetin e Uashingtonit, gjetën një grup koronavirusesh të ngjashëm me SARS-CoV-2 që u zbuluan për herë të parë te lakuriqët e natës në Rusi në vitin 2020.

Në atë kohë, shkencëtarët nuk mendonin se virusi, i quajtur Khosta-2, përbënte një kërcënim për njerëzit. Por kur ekipi i Letkos bëri një analizë më të thellë, ata zbuluan se virusi mund të infektojë qelizat njerëzore në laborator, shenja e parë paralajmëruese që mund të përbëjë një kërcënim të mundshëm për shëndetin publik.

Merr lajme ekskluzive në Whatsapp

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Whatsapp duke klikuar këtu.

Një virus i gjetur në lakuriqët, Khosta-1, nuk mund të hynte lehtësisht në qelizat njerëzore, por Khosta-2 mundet. Sipas studimit, i cili u botua në revistën PLoS Pathogens, virusi Khosta-2 lidhet me të njëjtën proteinë, ACE2, që SARS-CoV-2 përdor për të hyrë në qelizat njerëzore.

“Receptorët në qelizat njerëzore janë mënyra se si viruset hyjnë në qeliza”, thotë Letko. Por virusi Khosta-2  infekton lehtësisht qelizat njerëzore.

“Ne nuk duam të trembim askënd dhe të themi se ky është një virus plotësisht rezistent ndaj vaksinave,” tha Letko. “Por është alarmante që ka viruse që qarkullojnë në natyrë që kanë këto veti, mund të lidhen me receptorët njerëzorë dhe nuk janë aq të neutralizuar nga përgjigjet aktuale të vaksinave.”

Lajmi i mirë është se studimet tregojnë se, ashtu si varianti Omicron i SARS-CoV-2, Khosta-2 nuk duket të ketë gjene që sugjerojnë se mund të shkaktojë sëmundje serioze te njerëzit. Por kjo mund të ndryshojë nëse fillon të qarkullojë më gjerësisht dhe përzihet me gjenet nga SARS-CoV-2. ”

Një nga gjërat për të cilat shqetësohemi është se kur koronaviruset  futen në të njëjtën kafshë dhe në të njëjtat qeliza, atëherë ata mund të rikombinohen dhe shfaqet një virus tjetër,” thotë Letko.

“Shqetësimi është se SARS-CoV-2 mund të transmetohet te kafshët e infektuara me diçka si virusi Khosta-2  dhe më pas të infektojë qelizat njerëzore. Ato mund të jenë rezistente ndaj imunitetit të vaksinës dhe gjithashtu kanë disa agjentë më infektues.

Sa janë shanset për këtë mbetet e panjohur. Por në teori mund të ndodhë nëse ekziston ky kombinim i ri”.

ME TE LEXUARAT