Zbulohet 'porta' e parë në Mars por nuk është për alienët, ja si është formuar

Bota

Zbulohet 'porta' e parë në Mars por nuk është

Roveri Curiosity i NASA-s bëri një foto të një zone shkëmbore  në sipërfaqen e Marsit javën e kaluar: Një hapje në dukje drejtkëndëshe dhe me hije në shkëmbin e ekspozuar të planetit që duket sikur të çon në nëntokën marsiane.Megjithëse duket si hyrja e një varri alienësh, shkencëtarët e misionit thonë se është një veçori natyrore.

Imazhi u kap më 7 maj nga Mastcam i roverit Curiosity ndërsa u ngjit në malin Sharp. Ndërsa imazhi bardhezi mund të ketë zgjuar  teoricienët e konspiracionit mbi Hënën, ai pothuajse definitivisht nuk tregon hyrjen në një shoqëri aliene nëntokësore. "Është vetëm hapësira midis dy thyerjeve në një shkëmb," tha Ashwin Vasavada për  Gizmodo .

Vasavada është një shkencëtar projekti në Laboratorin e Shkencave për Marsin dhe ai tha se formimi nuk është padyshim hyrja në nivelin e birucës së një videolojë. "Ne kemi kaluar nëpër një zonë që është formuar nga dunat e lashta të rërës," tha ai. Këto duna rëre u çimentuan së bashku me kalimin e kohës, duke krijuar daljet e gurëve ranor që Curiosity po kalon.

Merr lajme ekskluzive në Viber

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë në Viber duke klikuar këtu.

Vasavada na tha se fraktura është vetëm një metër e gjatë dhe se, pasi këto duna rëre u ngjeshën së bashku, ato u mbuluan dhe u hapën  me kalimin e kohës ndërsa rëra në sipërfaqen e Marsit u zhvendos. Gjatë këtij procesi, guri ranor ishte nën presion të ndryshëm, duke bërë që ai të shtrëngohej dhe të thyhej në vende të ndryshme. “Frakturat që shohim në këtë zonë janë përgjithësisht vertikale,” shpjegoi ai. Kjo frakturë e veçantë në formë dere ka të ngjarë të jetë formuar në një nga dy mënyrat.

"Unë mendoj se ajo që kemi këtu [është] dy fraktura vertikale, ku pjesa e mesme është hequr, ose një thyerje vertikale dhe blloqet janë larguar paksa," tha Vasavada.

ME TE LEXUARAT