Studiuesit përgjigjen: “Po, edhe ata që e kanë kaluar Covid-19 do të vaksinohen”

Soft
Studiuesit përgjigjen: “Po, edhe ata që e kanë kaluar

Studimet tregojnë se vaksinën duhet ta bëjnë edhe ata që e kanë kaluar covid-19, por ata do marrin vetëm një dozë, duke i kthyer përgjigje pyetjes është bërë që nga krijimi i vaksinës.

Mediat e huaja shkruajnë se, studimi sugjeron që për këta njerëz mjafton vetëm një dozë e vaksinës për të ngritur antitrupat e tyre dhe për të shkatërruar coronavirusin, madje edhe disa variante më infective. Rezultatet e këtyre studimeve të reja janë në përputhje me gjetjet e dy të tjerëve të botuara gjatë javëve të fundit. Të marra së bashku, hulumtimi sugjeron që njerëzit që kanë pasur COVID-19 duhet të imunizohen, por një dozë e vetme e vaksinës mund të jetë e mjaftueshme.

“Unë mendoj se është një arsyetim vërtet i fortë pse njerëzit që ishin infektuar më parë me coronavirus duhet të bënin vaksinën”, tha Jennifer Gommerman, një imunologe në Universitetin e Torontos e cila nuk ishte përfshirë në kërkimin e ri. Përgjigja imune e një personi ndaj një infeksioni natyror është shumë e ndryshueshme. Shumica e njerëzve prodhojnë shumë antitrupa që vazhdojnë për shumë muaj. Por disa njerëz që kishin simptoma të lehta ose fare prodhojnë pak antitrupa, të cilët shpejt bien në nivele të pa zbulueshme.

 

Studimi i fundit, i cili ende nuk është botuar në një revistë shkencore, analizoi mostrat e gjakut nga njerëzit që kanë pasur COVID-19. Gjetjet sugjeruan që sistemet e tyre imune do të kishin probleme për të mbrojtur B.1.351, varianti i coronavirusit i identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut .

Por një e dozë e vaksinës Pfizer-BioNTech ose Moderna ndryshoi ndjeshëm mendimet: Ajo amplifikoi sasinë e antitrupave në gjakun e tyre me një mijëfish “një rritje masive, masive”, tha Andreë T. McGuire, një imunolog në Fred Hutchinson Qendra e Kërkimit të Kancerit në Seattle, i cili drejtoi studimin.

 

Në fakt, antitrupat dukej se kishin performancë më të mirë sesa ata te njerëzit që nuk kishin pasur COVID-19 dhe kishin marrë dy doza të vaksinës. Studime të shumta kanë sugjeruar që vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna janë rreth pesë herë më pak të efektshme ndaj variantit.

Studiuesit morën mostra gjaku nga dhjetë vullnetarë në studimin Seohor Covid Cohort të cilët u vaksinuan muaj pasi kishin kontraktuar coronavirusin. Shtatë nga pjesëmarrësit morën vaksinën Pfizer-BioNTech dhe tre morën vaksinën Moderna.

 

ME TE LEXUARAT