Studimi: Vaksina AstraZeneca është më efektive me doza të ngadalësuara

Soft
Studimi: Vaksina AstraZeneca është më efektive me doza të

Një interval tre-mujor midis dozave të vaksinës Oxford-AstraZeneca Covid është më efektiv sesa një interval gjashtë-javor, sugjeron një studim i ri i botuar në The Lancet.

Studimi kombinoi të dhëna nga provat e kontrolluara rastësisht të 17,178 njerëzve në MB, Brazil dhe Afrikën e Jugut.

Pjesëmarrësit ishin të moshës 18 vjeç e lart dhe ose morën dy doza standarde të vaksinës Oxford (8,597 pjesëmarrës).

Një nëngrup i pjesëmarrësve (1,396 persona) në provën në Mbretërinë e Bashkuar morën një dozë të parë të ulët të vaksinës.

Pjesëmarrësve të cilëve iu dhanë dozat e tyre me 12 ose më shumë javë larg u zbulua se ishin të mbrojtur 81 përqind; atyre që u dhanë dozat e tyre me më pak se gjashtë javë larg ishin 55 përqind të mbrojtur.

Rezultatet e efikasitetit u mbështetën nga rezultatet e përgjigjes imune në moshat 18-55 vjeç të cilat ishin më shumë se dy herë më të larta në grupin që kishte dy vaksinat e tyre me një vonesë më të gjatë.

Autorët e raportit arritën në përfundimin se zgjatja e vonesës midis dozave mund të jetë e dobishme ndërsa furnizimet e vaksinave fillimisht janë të kufizuara, duke mbështetur në mënyrë të nënkuptuar strategjinë e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar e cila ka nxitur shqetësime midis profesionistëve të kujdesit shëndetësor.

Në bashkëpunim me protokollet e saj të shpejtë të prokurimit dhe ratifikimit, është kjo shtrirje e deritanishme e pa sanksionuar që ka lejuar Mbretërinë e Bashkuar të turbojë mbushjen e vaksinave.

Deri më tani Mbretëria e Bashkuar u ka dhënë një dozë të parë vaksine 17.2 milion njerëzve, mbi një të katërtën e popullsisë së saj 67 milion, duke lënë prapa vetëm Izraelin dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

ME TE LEXUARAT