Hëna “e ujkut” po vjen këtë muaj – Pse quhet kështu dhe kur mund ta shohim atë

Bota

Gjeni rastin për parë hënën e parë të plotë të vitit 2021.

Hëna e parë e plotë e këtij viti, e njohur gjithashtu si Hëna e Ujkut, do të ndodhë në 28 Janar.

Por, ky fenomen ndodh akoma gjatë dritës për shumë vende. Por mos u shqetësoni – me sy të lirë ne vëzhgueshve të rastësishëm do të na duket ende e plotë për të paktën një ose dy ditë para dhe pas hënës së plotë.

 

Pse quhet Hëna e Ujkut?

Hëna e plotë e janarit quhet Hëna e Ujkut sepse njerëzit shpesh lidhin figurën e ujqëve që ulërijnë natën me hënë të plotë në dimër. (E thënë kjo, ujqërit në të vërtetë nuk ulërijnë për hënën – ulurima e tyre është një formë komunikimi, qoftë kjo për të shënuar territorin ose për të thirrur tufën së bashku.)

 

Kultura të ndryshme kanë emra të tjerë për hënën, kështu që Hëna e Ujkut është e njohur edhe si Hëna Qëndrore (që nga janari mesi i sezonit të dimrit), si dhe Hëna e Ftohtë, Hëna që Shpërthen, Hëna e Ngrirë ose Hëna e Rëndë (të gjithë emrat rrjedhin nga moti i ftohtë i dimrit).

 

Kur është hëna e plotë e ardhshme?

Një hënë e plotë ndodh çdo 29.5 ditë, kështu që tjetra - Hëna e Borës - do të zhvillohet më 27 Shkurt. Ndërsa cikli 29.5-ditor do të thotë që ka zakonisht një hënë të plotë në muaj kalendarik. Herë pas here, një muaj i vetëm do të ketë dy hëna të plota, e dyta prej të cilave njihet si Hëna Blu.

 

ME TE LEXUARAT