Ish shefi i bankës së Vatikanit u shpall fajtor për pastrim parash, i dënuar me gati 9 vjet burg

Bota

Ish-kreu i bankës së Vatikanit, Angelo Caloia, është dënuar me gati nëntë vjet burg për pastrim parash dhe keqpërdorim të detyrës.

 

81-vjeçarti ju dha të enjten tetë vite burgim e 11 muaj, duke e bërë atë zyrtarin më të lartë të Vatikanit që u dënohet për një krim financiar. Avokati i tij po apelon dënimin.

Caloia ishte president i bankës së njohur si Instituti i Punëve të Fesë (IOR) nga 1989 në 2009. Ai dhe dy avokatë që u këshilluan për bankën u akuzuan për përvetësim parash ndërsa administronin shitjen e pasurive të patundshme italiane në pronësi të IOR midis 2001-2008 , duke pretenduar se deklaron më pak se shuma aktuale e shitjes.

Gjykata e Vatikanit dënoi gjithashtu dy avokatët. Gabriele Liuzzo, 97 vjeç, i cili mori të njëjtën dënim si Caloia. Djali i Liuzzos, Lamberto Liuzzo, 55 vjeç, ju dha një mandat pesë vjet e dy muaj gjithashtu.

Që të tre gjithashtu do të duhet të paguajnë gjoba dhe do të ndalohen nga zyra publike në përjetësi, sipas një njoftimi për shtyp nga Vatikani.

Të tre e mohuan këtë keqbërje gjatë gjyqit, i cili filloi në 2018.

Ish presidenti i bankës IOR të Vatikanit, Angelo Caloia është fotografuar gjatë një seance gjyqësore mbi akuzat e keqpërdorimit të detyrës..

Banka e Vatikanit ka qenë prej kohësh e munduar nga skandalet financiare, si përshembull marrëveshja e fshehtë me Kinën për emërimin e peshkopëve.

Në shtator 2020 Giovanni Angelo Becciu, një nga kardinalët e fuqishëm të Vatikanit, dha dorëheqjen nga posti i tij mes skandalit financiar.

Në atë kohë Becciu tha se ai ishte akuzuar për keqpërdorim dhe shpalli pafajësinë e tij gjatë një konference shtypi pasi u pushua nga puna nga Papa Françesku.

Në vitin 2013, Papa Françesku ngriti një komitet ekspertësh për të rekomanduar reforma në strukturat ekonomike dhe administrative të Selisë së Shenjtë, për të luftuar këtë problem.

Kjo histori është azhornuar për të korrigjuar numrin e viteve që Caloia ishte president i IOR.Ish presidenti i bankës IOR të Vatikanit, Angelo Caloia është fotografuar gjatë një seance gjyqësore mbi akuzat e përvetësimit në Vatikan.

Banka e Vatikanit ka qenë prej kohësh e munduar nga skandalet financiare.

Në shtator 2020 Giovanni Angelo Becciu, një nga kardinalët e fuqishëm të Vatikanit, dha dorëheqjen nga posti i tij mes skandalit financiar.

Vatikani shtrihet marrëveshja e fshehtë me Kinën për emërimin e peshkopëve

Vatikani shtrihet marrëveshja e fshehtë me Kinën për emërimin e peshkopëve

Në atë kohë Becciu tha se ai ishte akuzuar për përvetësim dhe shpalli pafajësinë e tij gjatë një konference shtypi pasi u pushua nga puna nga Papa Françesku.

Në vitin 2013, Papa Françesku ngriti një komitet ekspertësh për të rekomanduar reforma në strukturat ekonomike dhe administrative të Selisë së Shenjtë, për të luftuar problemin.

Kjo histori është azhurnuar për të korrigjuar numrin e viteve që Caloia ishte president i IOR.Ish presidenti i bankës IOR të Vatikanit, Angelo Caloia është fotografuar gjatë një seance gjyqësore mbi akuzat e përvetësimit në Vatikan.

Banka e Vatikanit ka qenë prej kohësh e munduar nga skandalet financiare.

Në shtator 2020 Giovanni Angelo Becciu, një nga kardinalët e fuqishëm të Vatikanit, dha dorëheqjen nga posti i tij mes skandalit financiar.

Vatikani shtrihet marrëveshja e fshehtë me Kinën për emërimin e peshkopëve

Vatikani shtrihet marrëveshja e fshehtë me Kinën për emërimin e peshkopëve

Në atë kohë Becciu tha se ai ishte akuzuar për përvetësim dhe shpalli pafajësinë e tij gjatë një konference shtypi pasi u pushua nga puna nga Papa Françesku.

Në vitin 2013, Papa Françesku ngriti një komitet ekspertësh për të rekomanduar reforma në strukturat ekonomike dhe administrative të Selisë së Shenjtë, për të luftuar problemin.

Kjo histori është azhurnuar për të korrigjuar numrin e viteve që Caloia ishte president i IOR. në Vatikan.

Banka e Vatikanit ka qenë prej kohësh e munduar nga skandalet financiare.

Në shtator 2020 Giovanni Angelo Becciu, një nga kardinalët e fuqishëm të Vatikanit, dha dorëheqjen nga posti i tij mes skandalit financiar.

Në atë kohë Becciu tha se ai ishte akuzuar për përvetësim dhe shpalli pafajësinë e tij gjatë një konference shtypi pasi u pushua nga puna nga Papa Françesku.

Në vitin 2013, Papa Françesku ngriti një komitet ekspertësh për të rekomanduar reforma në strukturat ekonomike dhe administrative të Selisë së Shenjtë, për të luftuar problemin.

Kjo histori është azhornuar për të korrigjuar numrin e viteve që Caloia ishte president i IOR.

[caption id="attachment_1110268" align="alignnone" width="401"] (FILES) In this file photo handout taken and handout on May 09, 2018 by the Vatican Media, former president of the IOR Vatican bank, Angelo Caloia is pictured during a court hearing on embezzlement charges at the Vatican. - Angelo Caloia, a former head of the Vatican bank, was on January 21, 2021 found guilty of embezzlement and money laundering and sentenced to eight years and 11 months in prison. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by HANDOUT/VATICAN MEDIA/AFP via Getty Images)[/caption]

ME TE LEXUARAT