U përdhunua në grup nga kolegët, reshterja e ushtrisë amerikane vret veten

Bota
U përdhunua në grup nga kolegët, reshterja e ushtrisë

Në vitin 2018, Morgan Robinson, një reshtere e Ushtrisë Amerikane, bëri vetëvrasje pasi raportoi se ishte sulmuar seksualisht nga kolegët e saj gjatë shërbimit.

Për vite me radhë para tragjedisë, Departamenti i Mbrojtjes investoi burime në një program për të luftuar këto krime në radhët e tij, por nëna e viktimës tani denoncon se autoriteti “nuk bëri asgjë” për të ndihmuar vajzën pasi mësoi për sulmet që i “morën jetën”.

Në një intervistë këtë javë për CBS, Debbie Robinson tregoi se vajza e saj ishte dërguar në Kuvajt në 2016, ku një nga eprorët e sulmoi seksualisht dhe e ngacmoi atë.

Morgan raportoi atë që ndodhi, por “asgjë” nuk u bë për të ndëshkuar fajtorin ose për ta mbrojtur atë , thotë nëna.

Ndërsa ishte në Kuvajt, ushtari u urdhërua të shkonte në Afganistan, ku sipas Debbie, disa nga kolegët e saj e përdhunuan atë në grup.

Morgan u përmbajt nga raportimi i këtij sulmi të ri në Ushtri sepse “ajo ishte shumë e frikësuar”, sulmuesit e saj e kishin kërcënuar atë dhe duke i thënë se nuk do të arrinte asgjë.

“Asgjë nuk ndodhi në Kuvajt me sulmin seksual dhe ngacmimin, kështu që pse ata do të bënin ndonjë gjë në Afganistan?”, thotë Robinson.

Në Prill 2018, sekretari i atëhershëm i Mbrojtjes James Mattis premtoi tolerancë zero për sulmin seksual dhe katër muaj më vonë Morgan mori jetën e tij.

Ushtria nisi një hetim në të cilin arriti në përfundimin se rreshterja kishte pësuar “një traumë seksuale, fizike dhe psikologjike” dhe “pasojat e kësaj traume ishin një faktor në vdekjen e saj”.

“Unë thjesht nuk e kuptova se si ata mund të qëndronin atje, të më shikonin në sy dhe të më dorëzonin [raportin e hetimit]”, thotë nëna e Private Robinson.

Debbie, e cila thotë se ishte çështje kohe para se vajza e saj të kryente vetëvrasje, beson se ajo që çoi në vdekjen e saj ishin anëtarët e Ushtrisë dhe “mënyra se si ata nuk u përballën me atë që ndodhi”.

“”Në Ushtri ata donin trupin e saj dhe i morën shpirtin,” thekson ajo.

CBS News ka hetuar raste të sulmeve seksuale brenda Ushtrisë Amerikane për një vit e gjysmë, gjatë këtij hetimi ajo ka kontaktuar dhjetëra viktima.

Sipas kanalit, 15 vjet më parë Departamenti i Mbrojtjes krijoi një program për të luftuar këtë problem dhe ka shpenzuar qindra miliona dollarë.

Sidoqoftë, puna kërkimore e kanalit ka zbuluar dështime në udhëheqësit e tij për ta adresuar atë.

ME TE LEXUARAT