OBSH: Një vdekje shënohet çdo 17 sekonda në Europë nga Covidi

Soft
OBSH: Një vdekje shënohet çdo 17 sekonda në Europë

Një person po vdes nga koronavirusi çdo 17 sekonda në Evropë, ka thënë kreu rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ndërsa pandemia vazhdon të kërcënojë të mbingarkojë sistemet shëndetësore kombëtare rreth kontinentit.

Dr Hans Kluge tha të enjten se 53 vendet që përbëjnë rajonin evropian të OBSH-së kishin regjistruar më shumë se 15.7 milion raste Covid-19 – duke përfshirë 4 milion vetëm këtë muaj – dhe gati 355,000 vdekje.

Më shumë se 80% e vendeve po raportonin nivele të larta të incidencës 14-ditore më të mëdha se 100 për 100,000 njerëz, tha Kluge, me gati një të tretën që regjistron norma më të mëdha se 700 për 100,000 banorë.

“Si rezultat, ne po shohim sinjale në rritje në lidhje me sistemet e mbingarkuara shëndetësore,” tha ai, duke theksuar se pavijonet e kujdesit intensiv në Francë kanë qenë me kapacitet prej 95% plus për 10 ditë dhe ato në Zvicër janë me kapacitet të plotë.

Por Kluge tha se masat më të rrepta të prezantuara nga qeveritë kishin filluar të tregonin rezultate, me raste të reja javore që u ulen nga mbi 2 milionë në afërsisht 1.8 milion. “Është një sinjal i vogël, por sidoqoftë është një sinjal”, tha ai.

Lajmet e fundit mbi efikasitetin e vaksinave Covid-19 japin gjithashtu “një shpresë të madhe në luftën kundër këtij virusi”, tha Kluge.

Ai tha se OBSH ende beson se bllokimet e rrepta duhet të jenë mundësia e fundit për shkak të “dëmit të të konsiderueshëm kolateral”, duke përfshirë problemet e shëndetit mendor, abuzimin e substancave dhe dhunën në familje dhe tha se nëse përdorimi i maskës do të ishte 95%, bllokimet nuk do të duheshin.

Bllokimet e rrepta patën një ndikim negativ kur ato u hoqën shumë shpejt, tha ai, shpesh duke kërkuar rivendosjen e tyre. Sipas tij ato duhet të zëvendësohen me sisteme masash të niveleve lokale ku ka transmetim komunitar.

Është veçanërisht e domosdoshme të mbanin shkollat ​​të hapura, tha Kluge. “Fëmijët nuk konsiderohen drejtuesit kryesorë të transmetimit dhe, si të tillë, mbylljet e shkollave nuk konsiderohen të jenë një masë efektive për kontrollin e Covid-19.”

ME TE LEXUARAT