Pandemia/ Parisi dhe Zyrihu bëhen qytetet më të kushtueshme në botë

Aktualitet
Pandemia/ Parisi dhe Zyrihu bëhen qytetet më të kushtueshme

Kryeqyteti francez dhe qyteti zviceran tejkalon Singaporin dhe Osakën për të pasur një vend të përbashkët me Hong Kong në Indeksin e fundit të Kostos së Jetesës nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU).

Indeksi krahasoi çmimet e 138 mallrave dhe shërbimeve nga rreth 130 qytete në shtator 2020 dhe zbuloi se çmimet mesatarisht u rritën 0.3 përqind gjatë vitit të kaluar. Por rajonet u ndikuan në mënyra të ndryshme.

Në përgjithësi, qytetet në kontinentet Amerikane, Afrikë dhe Evropën Lindore janë bërë më pak të shtrenjta, ndërsa ato në Evropën Perëndimore janë bërë më të kushtueshme.

Kjo pjesërisht shpjegohet me rritjen e monedhave evropiane kundrejt dollarit amerikan.

Gjeneva (7) dhe Kopenhaga (9) janë dy qytetet e tjera evropiane që renditen në top 10 me Singaporin, Tel Aviv, Osaka, Neë York dhe Los Anxhelos.

Singapori dhe Osaka i Japonisë, të cilat vitin e kaluar zunë vendin e parë me Hong Kong, janë bërë më pak të kushtueshme për shkak të largimit të punëtorëve të huaj që ka çuar në një rënie të kërkesës dhe çmimeve. Në Japoni, qeveria u ka subvencionuar kosto të tilla si transporti publik.

Indeksi zbuloi se çmimet u ndikuan nga pesë trende kryesore: luhatjet e monedhës, problemet e zinxhirit të furnizimit si mungesa e mallrave të caktuara, përfshirë makaronat dhe letrat e tualetit, veprimet e ndërmarra nga qeveritë si kontrollet e çmimeve, qasja më paraprake e konsumatorëve mbi frikën se të ardhurat e tyre mund të goditen dhe ndryshimet në stilin e jetës.

Raporti vë në dukje se konsumatorët që janë të vetëdijshëm për çmimet, kanë zgjedhur alternativa më të lira, duke rritur konkurrencën për mallra më pak të kushtueshme.

Por çmimet e produkteve premium kanë qenë relativisht të paprekura pasi konsumatorët nuk i kanë ndryshuar shumë zakonet e tyre.

Çmimet e prodhimeve kryesore të konsumit kanë mbetur të qëndrueshme në përgjithësi, por çmimet e alkoolit dhe duhanit janë rritur.

Përveç duhanit, çmimet e artikujve dhe shërbimeve rekreative – libra, elektronikë të konsumit – kanë parë rritjen mesatare më të pjerrët.

Veshjet ishin e vetmja kategori që panë një rënie mesatare të indeksit, për shkak të kërkesës së ulët pasi shumica e dyqaneve jo-thelbësore u mbyllën për disa javë gjatë bllokimeve.

Teherani, Perth dhe Guangzhou kishin pësuar rritje në indeks krahasuar me vitin e kaluar, por mbeten përkatësisht në vendin e 79-të dhe të 62-të.

Në rastin e kryeqytetit iranian, i cili kaloi 27 vende nga viti në vit, çmimet u ndikuan nga sanksionet amerikane të cilat janë ndikuar nga furnizimi i mallrave.

Reykjavik, Sao Paulo dhe Rio de Janeiro ishin qytetet që ranë më shumë në renditje. Amerika Latine është goditur rëndë nga dobësia e monedhës dhe nivelet në rritje të varfërisë.

Qyteti me koston më të ulët të jetesës është Damasku i Sirisë, Tashkenti i Uzbekistanit, Lusaka i Zambisë dhe kryeqyteti i Venezuelës, Karakasi.

EIU pret që tendencat e çmimeve të mbeten të ngjashme në 2021, pasi ekonomia globale nuk ka gjasa të kthehet në nivelet para-pandemike deri në 2022.

ME TE LEXUARAT