Kjo sëmundje po merr më shumë jetë se Covid-19

Soft
Kjo sëmundje po merr më shumë jetë se Covid-19

Kanceri i mushkërive është kanceri më i vështirë dhe më i përhapur i trupit të njeriut. Sinonim i tij është pirja e duhanit.

Në simptomat e kancerit të mushkërive përfshihen kolla (e cila sidoqoftë nuk perceptohet si simptomë e hershme e duhanpirësit sistemik), lodhje, humbje peshe pa shkaqe të njohura, shpërthime të përsëritura të pneumonisë.

Sidoqoftë, shumica e pacientëve nuk i kanë simptomat e shfaqura derisa kanceri përparon, kështu që parandalimi në grupe me rrezik të lartë është thelbësor për trajtimin, jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës.

Përafërsisht një në nëntë duhanpirës janë të prekur nga kanceri në mushkëri, por sëmundja prek edhe njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan ose rrallë. Rreziku vjen si funksion i sasisë dhe viteve të pirjes së duhanit, ndërsa zvogëlohet me ndërprerjen e dobishme në çdo moshë dhe pa marrë parasysh sa vite kemi kaluar si duhanpirës. Në mënyrë të drejtëpërdrejtë, dhjetë vjet pas lënies së duhanit, rreziku i kancerit të mushkërive mund të ulet me 50%.

“Pirja e duhanit është epidemia më e madhe e të gjitha kohërave. Vret mbi tetë milion njerëz në të gjithë botën. Koronavirusi, edhe tani në kohën e tij të lulëzimit, është në nivele shumë më të ulëta krahasuar me kancerin e mushkrive“, u shpreh kreu i Komitetit të Ekspertëve për Kontrollin e Pirjes së Duhanit, Panagiotis Bechrakis.

ME TE LEXUARAT