Trafiku i armëve, Policia: Në Shqipëri u arrestuan 9 persona dhe u sekuestruan..

Aktualitet
Trafiku i armëve, Policia: Në Shqipëri u arrestuan 9 persona dhe

Operacioni çoi në 11 arrestime dhe në 1.776 armë zjarri të sekuestruara në spastrim ndërkombëtar kundër trafikimit të paligjshëm të armëve të prodhuara në Turqi.

“Në Shqipëri, në kuadër të operacionit, me qëllim raportimin nëpërmjet Siena, nuk ka patur raste të konstatimit/sekuestrimit të armëve të konvertuara apo gazi apoalarim, por janë sekuestruar 7 armë zjarri, nga këto: 3 pistoleta, 3 automatikë dhe 1 mitraloz, 881 fishekë, sasi të vogla cannabis sativa, paketa cigaresh dhe 2 dokumente false (Leje qëndrimi dhe leje drejtimi polake), si dhe janë arrestuar 9 persona”, thote policia.

24 vende të Europës si Shqipëria, Belgjika, Bullgaria, Kroacia, Qiproja, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Holanda, Maqedonia e Veriut, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Spanja, Suedia dhe MB, të mbështetura nga Komisioni Evropian, Ekspertët Evropianë të Armëve të Zjarrit dhe Eurojust, përfshirë dhe Europolin, kanë qenë pjesë e një operacioni që ka synuar alarmin dhe sinjalizimin e armëve të prodhuara nga Turqia në mënyrë ilegale të trafikuara nëpër Europë nga Bullgaria dhe shtetet e tjera.

Fillimi i operacionit

Drejtuesi i operacionit, mbi veprimtarinë e armëve të zjarrit të EMPACT nga Policia rumune koordinoi një operacion me mbështetjen e Bullgarisë, Spanjës dhe Europol-it. Kuadri për javët e veprimit të përbashkët konsistonte në një punë operative në rrjedhën e sipërme të kryer duke mbledhur informacione inteligjente, kontroll të bazave të të dhënave dhe analiza operacionale të blerësve të armeve në vendet e Bashkimit Europian nga tregtarët bullgarë të armëve të zjarrit.

Europol siguroi mbështetje të mëtejshme gjatë ditëve të veprimit me shkëmbimin e informacionit dhe komunikimin në kohë reale midis vendeve pjesëmarrëse.

Çarmatosja e kriminelëve

Në vitet e fundit, armët e alarmit dhe sinjalit janë bërë jashtëzakonisht të popullarizuara në mesin e kriminelëve dhe paraqiten në shifra të konsiderueshme në rastet e trafikimit të armëve të zjarrit dhe konfiskimeve. Kjo për faktin se ato mund të shndërrohen lehtësisht në armë vdekjeprurëse dhe janë më të lira për t’u blerë.

Europol luan një rol kryesor në mbështetjen e shteteve anëtare për të luftuar rrjetet kriminale të përfshira në trafikimin e paligjshëm të armëve dhe eksplozivëve.

Si pjesë e një strategjie më të gjerë për të identifikuar rrjetet kriminale që furnizojnë grupe terroriste me armë zjarri dhe municione, ekspertët e Europol-it punojnë në mënyrë të pandalur me ekspertë të luftës kundër terrorizmit në hetimet ndërkombëtare.

Për më tepër, specialistët dhe analistët e Europol bashkojnë përpjekjet për të ndihmuar shtetet anëtare në zhvillimin e burimeve të tyre për të monitoruar dhe trajtuar fenomenin e errët të rrjetit.

ME TE LEXUARAT