Pas 200 vjetësh hap dyert xhamia e parë e Athinës

Aktualitet

Pas viteve të vonesave të shkaktuara nga burokracia, shkurtimet dhe kundërshtimet nga fraksionet fetare dhe politike, xhamia e parë e financuar nga qeveria në Athinë që nga viti 1833 hapi dyert për adhuruesit të premten.

Qindra mijëra myslimanë nga vendet duke përfshirë Pakistanin, Sirinë, Afganistanin dhe Bangladeshin jetojnë në Athinë, por qyteti nuk ka pasur një xhami zyrtare që kur përfundoi qeverisja e osmanëve në Greqi, shkruajnë mediat ndërkombëtare.

Planet për të ndërtuar një xhami në Athinë filluan në 1890, por u deshën dekada që ato të materializoheshin, për shkak të kundërshtimit nga një popullsi kryesisht kristiane ortodokse dhe nacionaliste, burokracia e ngadaltë, por së fundmi një krizë financiare prej një dekadë e gjatë.

Mes një shpërthimi të koronavirusit, vetëm një numër i kufizuar i adhuruesve, të veshur me maska dhe të ulur në një distancë nga njëri-tjetri për shkak të kufizimeve të COVID-19, morën pjesë në lutje.

“Ishte një moment historik për komunitetin mysliman që jeton në Athinë, ne kemi qenë duke pritur për këtë xhami për kaq shumë kohë”, tha Heider Ashir, një anëtar i këshillit drejtues të xhamisë.

“Falë Zotit, më në fund, ne kemi një xhami e cila është e hapur dhe ne mund të lutemi këtu lirshëm.”

Por myslimanët e tjerë ishin të pakënaqur me pamjen e xhamisë. Një strukturë gri, drejtkëndëshe, pa kupolë apo minare, nuk ka asnjë ngjashmëri me xhamitë e tjera të hijshme, me zbukurime në Evropë.

ME TE LEXUARAT