Deputetët rusë nismë ligjore për imunitet të përjetshëm ndaj Putin

Bota
Deputetët rusë nismë ligjore për imunitet të

Ligjvënësit rusë kanë futur një projektligj në Parlament që do t’i jepte Vladimir Putin imunitet të përjetshëm nga ndjekja penale edhe në rastet kur ai vendos të largohet nga zyra.

Projektligji do t’i jepte një ish-presidenti imunitet nga ndjekja penale për çdo shkelje të kryer gjatë jetës së tij.

Një epërsi e madhe e ligjvënësve do të kërkohet të revokojnë mbrojtjet. Aktualisht, ish-presidentët janë të mbrojtur për veprimet e ndërmarra vetëm kur ishin në detyrë.

Kjo është nisma e dytë këtë javë që parashikon dispozita të veçanta për ish-presidentët, duke nxitur bisedime nëse Putini, 68-vjeç, mund të përgatitet për pension.

Të shtunën, ai sponsorizoi legjislacionin që do t’i jepte të drejtë një ish-presidenti në një vend të përjetshëm si senator në Këshillin e Federatës Ruse, një pozicion që gjithashtu vjen me imunitet nga ndjekja penale.

Projektligjet ndjekin miratimin nga Rusia të ndryshimeve kushtetuese që “rivendosin” kufijtë e mandatit të Putinit , duke e lejuar atë të kandidojë potencialisht dy herë më shumë për president dhe të qëndrojë në detyrë deri në 2036, kur ai do të ishte 84 vjeç.

Ai ka drejtuar vendin, kryesisht si president, që nga viti 2000.

f

ME TE LEXUARAT