Studimi: Një variant i ri i virusit COVID po qarkullon në Europë, filloi në Spanjë

Bota
Studimi: Një variant i ri i virusit COVID po qarkullon në Europë,

Një variant i ri i virusit Sars-Cov-2 është përhapur në shumë vende evropiane, me sa duket duke filluar nga Spanja.

Kjo është ajo që u zbulua nga një grup studiuesish nga Universiteti i Bazelit dhe Instituti i Biomjekësisë në Valencia në një studim të botuar në faqen para-shtypit medRxiv.

Varianti i identifikuar, i quajtur 20A.EU1, u zbulua në veri-lindje të Spanjës në qershor dhe korrik, me një frekuencë prej rreth 40 përqind.

E njëjta gjë u gjurmua muaj më vonë në Zvicër, Irlandë dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Më vonë ai u përhap edhe në Francë, Gjermani, Letoni, Itali, Belgjikë, Suedi dhe Norvegji. Sipas studiuesve, turizmi mund të ketë luajtur një rol qendror: ata që janë kthyer nga pushimet e tyre në Spanjë mund të kenë kontribuar në përhapjen e 20A.EU1 në vendet e tjera të Evropës.

"Duket qartë se masat e zbatuara shpesh nuk ishin të mjaftueshme për të ndaluar transmetimin këtë verë," komenton Emma Hodcroft, një gjenetiste evolucionare në Universitetin e Bazelit dhe autore e studimit. Tani qëllimi i studiuesve është të kuptojnë nëse ky variant është më ngjitës apo më vdekjeprurës.

ME TE LEXUARAT