Lajmi Fundit
Portali Lajmifundit sjell Lajme nga Shqiperia, informacionet e fundit, lajmeshqip, lajmet, lajm nga vendi, lajme nga kosova, lajme rajoni, bota, live te fundit news 24

Sa zgjat imuniteti ynë ndaj koronavirusit? Epidemiologu analizon virusin

Epidemiologu, Ilir Alimehmeti në rrjetin social “Facebook” ka analizuar situatën e koronavirusit në vend.

Alimehmeti është ndalur tek imuniteti dhe ndryshimet që ai pëson, duke theksuar se SARS-CoV-2 nuk është as virusi i parë dhe as virusi i fundit që do të mposhtet nga imuniteti ynë!

Epidemiologu sjell në vëmendje situatën e pandemisë së H1N1 më vitin 2009, ndërsa sqaron se sistemi imunitar i njeriut ka evoluar në qindra miliona vite dhe është shumë më i ndërlikuar se thjeshtimi, antitrupa pozitivë apo antitrupa negativë.

Statusi i plotë:

“Shkruaj çka nuk duhet harruar.”

Cit.: Isabel Allende

SARS-CoV-2: Virus i ri!
Imuniteti qelizor: Sistem i vjetër, gati për çdo virus të ri!

Miqtë e mi, në frenezinë e shkaktuar nga COVID-19, shumë prej informacioneve të njohura prej kohësh u harruan ose u vunë në plan të dytë!

Ky është fati i zakonshëm i informacioneve më të vështira për t’u shpjeguar dhe kuptuar nga popullata e gjerë.

Për kohë të gjatë diskutimi i imunitetit ndaj SARS-CoV-2 është bazuar ekskluzivisht vetëm mbi serologjinë, pra mbi gjetjen e antitrupave kundër këtij virusi.

Që në fillim u kuptua qartë që të gjitha personat e ekspozuar zhvillonin antitrupa (brenda max. 19 ditëve), por me kalimin e kohës (2-4 muajve) këto antitrupa normalisht fillojnë dhe bien, duke u bërë edhe të pamatshëm pas një kohe mjaftueshëm të gjatë.

Kjo rënie e titrit të antitrupave shkaktoi një panik publik/mediatik të kuptueshëm, duke sjellë në vëmendje ato pak reinfektimet (<10 vetë në të gjithë botën deri më sot, ndër 33 milionë të infektuar zyrtarë) dhe duke vënë në diskutim serioz çështjen e “moszgjatjes” së imunitetit.

Duke pasur vetëm këto informacione në dorë, patjetër e vërteta është e mbuluar dhe e ardhmja u duket më e zymtë ndaj shumë personave të padokumentuar apo jashtë profesioneve shëndetësore.

Miq, sistemi imunitar i njeriut ka evoluar në qindra miliona vite dhe është shumë më i ndërlikuar se thjeshtimi antitrupa pozitivë apo antitrupa negativë.

Në fakt është lënë pothuajse krejtësisht në hije efekti i përgjigjes imunitare qelizore.

Për mënyrën si vepron MHC dhe përgjigja qelizore ndaj viruseve do të rikthehem në postime të tjera, por për të interesuarit këshilloj librin:

“Immunobiology: The Immune System in Health and Disease. 5th edition.” Janeway CA Jr, Travers P, Walport M, et al. New York: Garland Science; 2001.

Poligjeniciteti dhe polimorfizmin gjenik e bën shumë më të vështirë edhe testimin e këtyre limfociteve në popullatë dhe, si rrjedhojë, ka sjellë harresën e rolit të tyre në COVID-19, por matja e imunitetit të ofruar prej përgjigjes qelizore është i mundur, madje ky lloj imuniteti mund të jetë edhe paraekzistues, edhe pse virusi është i ri.

Së pari, le të kujtojmë qëndrimet zyrtare të pandemisë së H1N1 të vitit 2009:

2005: OBSH-ja deklaron se shumica e njerëzve nuk do të ketë fare imunitet ndaj një virusi pandemik.

World Health Organization. Ten things you need to know about pandemic influenza. 2005. http://web.archive.org/…/influenza/pandemic10things/en.)

2009: OBSH-ja pranon se “cënueshmëria e popullatës nga një virus pandemik është PJESËRISHT I LIDHUR ME NIVELIN E IMUNITETIT PARAEKZISTUES NDAJ VIRUSIT”

Considerations for assessing the severity of an influenza pandemic. Weekly Epidemiological Record 2009;84(22):197-202. https://www.who.int/wer/2009/wer8422.pdf

2020: TË GJITHË E HARRUAM ÇFARË U THA NË VITIN 2009

Së dyti, çfarë thotë evidenca?

Në SHBA:

U studian mostrat e gjakut të marrë në vitet 2015-2018 dhe u gjet se 50% e personave shfaqin forma të ndryshme reaktiviteti të limfociteve T kundër SARS-CoV-2.

Grifoni A, et al. Cell2020;181:1489-1501.e15. .pmid:32473127

Sette A, Crotty S. Nat Rev Immunol2020;20:457-8.

Në Hollandë:

U krye një studim i ngjashëm që raportoi reaktivitet të limfociteve T në 20% të personave të paekspozuar ndaj virusit.

Weiskopf D, et al. MedRxiv 2020. doi:10.1101/2020.04.11.20062349.

Në Gjermani:

Limfocitet T reaktive u zbuluan në 23 ndër 68 (34%) donatorë të shëndetshëm seronegativë ndaj SARS-CoV-2.

Braun J, et al. MedRxiv 2020. https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.04.17.20061440v1

Në Singapor:

U studiuan mostra gjaku përpara Korrikut 2019, dhe u gjetën limfocite T reaktive në 12 mostra ndër 26 (46.2%).

Në të njëjtin publikim vërehet se ndër personat seronegativë ndaj SARS-CoV-2, 7 ndër 11 (63.6%) shfaqën reaktivitet të limfociteve T ndaj koronavirusit të ri.

Le Bert N, et al. Nature2020;584:457-62.

Rezultate të ngjashme janë gjetur edhe në Angli dhe Suedi .

Ng K, Faulkner N, et al. BioRxiv. 2020. doi:10.1101/2020.05.14.095414.

Sekine T, et al. Biorxiv 2020 https://www.biorxiv.org/…/2020.06.29.174888v1.abstract.

Meckiff BJ, et al. bioRxiv2020:2020.06.12.148916. doi:10.1101/2020.06.12.148916. pmid:32587963

Si përfundim paraprak, imuniteti është shumë kompleks dhe ka evoluar vazhdimisht në të paktën 450-500 milionë vitet e fundit.

SARS-CoV-2 nuk është as virusi i parë dhe as virusi i fundit që do të mposhtet nga imuniteti ynë!

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti

Epidemiolog Klinik

Fakulteti i Mjekësisë, UMT

Pergjigju

Adresa juaj e-mail nuk publikohet