Studimi tregon në 3D se jo vetëm njerëzit, por edhe kafshët mund të mumifikohen

Bota
Studimi tregon në 3D se jo vetëm njerëzit, por edhe kafshët

Tre kafshë të mumifikuar nga Egjipti i lashtë janë futur në një shqyrtim dixhitale dhe shpërndarë nga studiuesit, duke përdorur skanime 3D me rezolucion të lartë.

Gjarpri, zogu dhe macja, nga koleksioni i Egjiptit, në Qendrën e Universitetit Sëansea, janë të paktën 2.000 vjeçare.

Tekstet e lashta sugjerojnë se ato ishin oferta për shpirtrat e të larguarve, por pak dihet për fatin e tyre.

Studiuesit thanë që detajet e zbuluara nga skanimet ishin "të jashtëzakonshme".

Duke përdorur skanerët mikro CT, të cilët gjenerojnë imazhe 3D me 100 herë më të fortë se skanerët mjekësore CT, eshtrat e kafshëve u analizuan në detaje që më parë ishin të padukshme, duke dhënë një pasqyrë edhe se si janë vrarë dhe ritualin që qëndron pas saj.

Projekti shtatë vjeçar, një bashkëpunim midis Egjiptit Qendër dhe Kolegjit të Inxhinierisë Swansea, erdhi rastësisht.

Richard Johnston, profesor i shkencës së materialit, tha: "Projekti filloi thjesht sepse departamenti i inxhinierisë ishte diku përballë Qendrës së Egjiptit u zbulua ky skaner që mund të na ndihmonte në studimin e mumifikimeve.”

Dr Carolyn Graves-Brown, nga Qendra e Egjiptit, tha që bashkëpunimi midis inxhinierëve, arkeologëve, biologëve dhe egjiptologëve tregoi "vlerën e studimeve nga lëndë të ndryshme që janë lidhur së bashku".

Ekipi zbuloi se:

Dhëmbët e fshehur brenda kockave të nofullës sugjeruan se macja ishte një kotele e moshës më pak se pesë muaj. Ndarja e rruazave të saj tregoi se ndoshta ishte mbytur.

Matjet virtuale të kockave sugjeruan që një zog ngjante më shumë me një guaskë euro-aziane.

Analiza e eshtrave të një gjarpri, është një Cobra e mitur egjiptiane, tregoi se ishte vrarë dukë e përplasur pas toke ose muri.

Zbulimet janë në përputhje me ato që Qendra e Egjiptit kishte analizuar tashmë për ritualin e mumifikimit të kafshëve.

Egjiptianët e lashtë mumifikuan kafshët, si dhe njerëzit, përfshirë macet, ibis, skifterët, gjarpërinjtë, krokodilët dhe qentë.

Ndonjëherë ata varroseshin me pronarin e tyre, ose si një furnizim ushqimi për jetën e përtejme, por mumiet e kafshëve më të zakonshme ishin ofertat, për perënditë.

Ata u edukuan ose u kapën nga rojtarët dhe më pas u vranë dhe u balsamuan nga priftërinjtë e tempullit; besohet se rreth 70 milion mumie kafshësh u krijuan në këtë mënyrë.

Hulumtimi i plotë është botuar sot në revistën shkencore Reports. K.K/LajmiFundit.al

[gallery ids="1057896,1057897,1057898"]

ME TE LEXUARAT