Nacionalizëm edhe për vaksinën ndaj koronavirusit

Bota
Nacionalizëm edhe për vaksinën ndaj koronavirusit

Bota aktualisht po përjeton një garë fytafyt për vaksinën ndaj koronavirusit të ri.

Kjo gjë përbën shqetësim për agjencitë shëndetësore në botë, të cilat planifikojnë të blejnë me shumicë dhe më pas t’i shpërndajnë vaksinat në gjithë botën. Prandaj, ato janë duke parë me drojë disa shtete të pasura që kanë vendosur të vazhdojnë si të vetme, duke nënshkruar marrëveshje me kompani farmaceutike, në mënyrë që të sigurojnë miliona doza të vaksinave potenciale për qytetarët e tyre.

Këto marrëveshje – përfshirë ato që kanë arritur Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Bashkimi Evropian me kompanitë si Pfizer, BioNtech, AstraZeneca dhe Moderna – janë duke dëmtuar përpjekjet globale, kanë thënë ekspertët.

“Arritja e marrëveshjeve bilaterale nga ana e secilit nuk është rrugë për zgjidhje të situatës”, ka thënë Seth Berkley, shef ekzekutiv i aleancës GAVI, që bashkudhëheq skemën e quajtur COVAX, e dizajnuar për të siguruar qasje të shpejtë globale në vaksinat për sëmundjen COVID-19, që shkakton koronavirusi.

Pfizer ka thënë javën e kaluar se është në bisedime me BE-në dhe disa shtete anëtare të saj për furnizm me vaksinën potenciale.

Ndërkohë, Britania ka bërë të ditur të mërkurën se ka arritur marrëveshje për siguruar vaksinën potenciale për COVID-19 nga GlaxoSmithKline dhe Sanofi.

Sipas organizatës shëndetësore për bamirësi, Medecins Sans Frontieres (MSF), kjo situatë do të nxisë “përleshje globale për sigurim të vaksinave nga shtetet e pasura”, duke ushqyer “një trend të rrezikshëm të nacionalizmit për vaksina”.

 

ME TE LEXUARAT