Shqipëria jashtë, BE publikon listën e vendeve me të cilat hap kufirin pas 1 korrikut

Aktualitet
Shqipëria jashtë, BE publikon listën e vendeve me të cilat

Bashkimi Evropian ka zbuluar listën e re të vendeve që do të lejohen të hyjnë në BE nga 1 korriku, kur kufijtë e jashtëm janë planifikuar të rihapen zyrtarisht, por SH.B.A. është e përjashtuar për shkak të zhvillimeve të pandemise se Coronavirusit.

Vendet e përfshira në "listën e sigurt" të Evropës, shtetasit e të cilëve do të lejohen të hyjnë në Evropë janë: Algjeria, Australia, Kanada, Kina *, Xhorxhia, Japonia, Mali i Zi, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Serbia, Koreja e Jugut, Tajlanda, Tunizia dhe Uruguai, raporton SchengenVisaInfo.

Nëse qeveria kineze ofron një marrëveshje reciproke të udhëtimit për qytetarët e vendeve të Bashkimit Evropian, BE do të shtojë Kinën në "listën e sigurt".

"Lista e sigurt" do të rishikohet çdo dy javë dhe do të përshtatet në varësi të zhvillimeve të fundit të koronavirusit në secilin vend.

Qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar, si dhe anëtarët e familjes, janë të përjashtuar nga kufizimi i përkohshëm i udhëtimit, dhe ata do të trajtohen në të njëjtën mënyrë si shtetasit e Bashkimit Evropian deri në fund të periudhës së tranzicionit të Brexit, më 31 dhjetor 2020.

Ekziston mosmarrëveshje midis vendeve të BE për kriteret që duhet të përdoren për këtë vendim, me disa duke mbajtur parasysh që të dhënat në lidhje me normat e COVID nuk janë të besueshme dhe për shkak të kësaj disa vende mund të vendosin të shkojnë vetëm.

Komisioni Evropian prezantoi rekomandimin e tij për rihapjen e kufijve të brendshëm të Shengenit më 15 qershor, kështu që qytetarët e vendeve evropiane do të kishin të drejtë të udhëtojnë lirshëm në Zonën Shengen, siç vepruan para shpërthimit të Coronavirus.

Komisioni gjithashtu rekomandoi që nga 1 korriku, Shtetet Anëtare të fillojnë të lejojnë shtetasit e vendeve të treta të hyjnë në BE , nëse situata COVID-19 lejon një hap të tillë.

Komisioni Evropian rekomandoi kriteret e mëposhtme objektive për Shtetet Anëtare, gjatë hartimit të listës së vendeve, qytetarët e të cilëve mund të vizitojnë BE pas 1 korrikut:

Situata epidemiologjike dhe reagimi i koronavirusit në atë vend,

Aftësia për të aplikuar masa të përmbajtjes gjatë udhëtimit,

Nëse ai vend ka hequr kufizimet e udhëtimit drejt BE-së.

Sa i përket ndalimit të vendosur ndaj Shteteve të Bashkuara, rreth 12 milion amerikanë udhëtuan në Evropë me Italinë, Francën, Gjermaninë dhe Spanjën, ndër destinacionet më të njohura në vitin 2016.

BURIMI: https://www.schengenvisainfo.com/news/eu-to-allow-tourists-from-15-safe-countries-excludes-the-us/

ME TE LEXUARAT