10 vjet burg për pronarin e "Air Albania", prokuroria turke akuzë Sinan Idrizit

Aktualitet

Në Turqi ka përfunduar hetimi për partnerin e kompanisë Air Albania Sinan İdrizi, i cili dyshohet se mashtroi biznesmenin Adnan Polat, një nga ish-presidentët e Galatasaray. Në aktakuzën e përgatitur nga prokuroria, i dyshuari Idrizi është kërkuar të dënohej deri në 10 vjet burg për "mashtrim".

Adnan Polat, Kryetari i Bordit të Grupit Polat, ish-Presidenti i Klubit Sportiv Galatasaray, paraqiti një kallëzim penal në Zyrën e Prokurorit Publik të Stambollit, duke pretenduar se ai ishte mashtruar nga partneri i kompanisë Air Albania dhe menaxheri i Flamurtarit, një nga ekipet shqiptare të Super Ligës. Pas ankesës penale, hetimi për Idrizi ishte përfunduar dhe aktakuza ishte përgatitur.

Në aktakuzën e përgatitur nga Zyra e Prokurorit Publik të Stambollit, pas kallëzimit të Adnan Polat, thuhet se kompania turke ka bërë një parapagim prej 3.5 milioë dollarë me kushtin që ajo ti rikthehej në rast se investimet në Shqipëri nuk realizoheshin.

Në aktakuzë, që përfshinte një peticion të ngritur kundër prokurorisë nga avokati i Polat, Adnan Polat dhe Sinan İdrizi shkuan në Shqipëri në 3 nëntor 2016, diskutuan çështjen me Kryeministrin shqiptar, morën pëlqimin dhe mbështetjen e tij, Polat i besoi të dyshuarit, Me nënshkrimin e “Kontrata e Karzit” në 24 nëntor 2016, u deklarua se ai depozitoi 3 milion 500 mijë dollarë në llogarinë e Idrizi, që është pagesa e transferimit të depozitave.

Në peticion në aktakuzë thuhej se procesi i rishikimit të kompanisë ishte negativ, nuk kishte përparim në projekt, i dyshuari bëri deklarime të rreme dhe mashtrime duke përdorur emrin e Kryeministrit shqiptar, dhe marrëveshja e kredisë u përfundua, por i dyshuari nuk i ktheu paratë.

Eshtë thënë se Sinan İdrizi nuk i ka kthyer paratë

Në aktakuzë, e cila përfshinte deklaratën e klientit Adnan Polat, u regjistrua se i dyshuari Sinan İdrizi nuk i ktheu padrejtësisht 3 milion 500 mijë dollarë dollarë që ai mori nga kontratat që ata bënë dhe tha që po ankohej.

Në aktakuzë, i dyshuari Sinan İdrizi dëshironte që kompania me emrin GFI në Shqipëri të menaxhohej nga një kompani turke, të prezantonte klientin, Adnan Polat, dhe pronarët e kompanisë, ku pronarët e kompanisë donin që 20% të parave të paguheshin paraprakisht, se ai ishte garantuesi midis dy grupeve. Shtë thënë se kompania ishte e pastër si rezultat i ekspertizës dhe procedurave të kërkimit.

Sinan İdrizi nuk pranoi akuza

Në deklaratën e të dyshuarit Sinan İdrizi në aktakuzë, thuhej se sipas marrëveshjes, 3 milion 500 mijë dollarë ishin depozituar në llogarinë e tij, paratë u transferuan në llogarinë e kompanisë më vonë, ai nuk i përdori këto para, Adnan Polat nuk mundi të gjente 13 milion 500 mijë dollarë të mbetur, dhe nuk mashtroi askënd.

Eshte regjistruar që Sinan İdrizi po përpiqej të shpëtonte nga krimi.

Në aktakuzë, edhe pse i dyshuari Sinan İdrizi nuk i pranoi akuzat, ai nuk iu përgjigj përpjekjeve të komunikimit të klientit pasi mori paratë dhe ndaloi përparimin e procesit, ai nuk u përgjigj në përpjekjet e komunikimit të klientit Adnan Polat, ai nuk i transferoi paratë e marra përmes marrëveshjes së huasë tek klienti pas përfundimit të kontratës, dhe ai nuk i transferoi paratë, ai mori përmes kompanisë eshtë vërejtur se ai nuk respektohej për mbrojtjen e tij.

I dyshuari Sinan İdrizi u kërkua të dënohej me 3 vjet deri në 10 vjet burg për “mashtrim të kualifikuar”. Aktakuza u dërgua në Gjykatën e Assize të Stambollit. Nëse aktakuza pranohet, i dyshuari Idrizi do të paraqitet para gjykatësit në ditët në vijim.

ME TE LEXUARAT