Koronavirusi, me më shumë se 38 mijë viktima, Britania e Madhe hap shkollat

Bota
Koronavirusi, me më shumë se 38 mijë viktima, Britania e Madhe

Sot në Britaninë e Madhe ka rinisur mësimi në shkolla për nxënësit e moshave 4-6 vjeç dhe nga 10-11 vjeç.

Kryeministri britanik, Boris Johnson ditë më parë kishte ka deklaruar planin për lehtësimin gradual të masave kufizuese me rihapjen e pjesshme të shkollave duke nisur nga 1 qershori, pas më shumë se dy muajve kufizim për të parandaluar përhapjen e koronavirusit të ri.

“Nxënësit e shkollave të mesme do të rifillojnë mësimin më vonë”, tha Johnson duke theksuar se studentët dhe mësuesit do të jenë në “kontakt” për t’u përgatitur për provime duke nisur nga 15 qershori.

Si në shumë vende, kushtet për rihapjen e shkollave janë bërë subjekt i polemikave në Britaninë e Madhe, vendi i dytë më i goditur nga COVID-19 me më shumë se 38500 të vdekur dhe 276 mijë raste infeksioni nga Covid.

Ekspertët kundër hapjes së nxituar

Këshilltarët shkencorë të qeverisë britanike kanë paralajmëruar se rreziku i heqjes së izolimit në Angli, ndërsa Britania fillon fundjavën e fundit para ndryshimit të rregullave, është i madh.

Profesori John Edmunds, thotë se vendimi për zbutjen e masave është politik ndërsa Jeremy Farrar, thotë se sistemi i testimit dhe gjurmimit të Shërbimit kombëtar të shëndetësisë, duhet të bëhet tërësisht funksional.

Sipas parashikimeve të zyrës kombëtare të statistikave, vetëm në Angli ka rreth 8 mijë raste në ditë të koronavirusit dhe këto nuk përfshijnë rastet në shtëpitë e kujdesit apo spitale. Për ekspertët, nivelet e koronavirusit janë ende shumë të larta dhe do të duhej të pritej ulja e rasteve para se masat të zbuteshin.

Nga sot, në të katër rajonet në Britani, Angli, Skoci, Uells, Irlandë e Veriut, do të ketë rregullore të reja më të zbutura.

ME TE LEXUARAT