Video e shkencetareve, teshtima mund ta coje koronavorusin deri ne 27 metra larg

Soft
Video e shkencetareve, teshtima mund ta coje koronavorusin deri ne 27 metra larg

Një video me lëvizje të ngadaltë tregon trajektoren e jashtëzakonshme të sperklave qe clirohen nga një teshtitje që mund të bartte koronavirusin - deri në 27 metra larg.

Shkencëtarët amerikanë filmuan sperklat e një personi të shëndetshëm dhe i ngadalesuan ato.

Ata zbuluan se pikat virale të dala nga kolla dhe teshtima mund të udhëtojnë në një atmosferë të lagësht dhe të ngrohtë me shpejtësi midis 33 dhe 100 këmbë në sekondë.

[gallery columns="1" ids="1017247,1017248,1017246"]

Kjo krijon një re gazi infektive të aftë per te arritur diku midis 23 këmbësh deri në 27 këmbë (shtatë metra deri në tetë metra) larg, citon lajmifundit.al. Një atmosferë e lagësht dhe e ngrohtë lejon që pikat të shmangin avullimin për shumë më gjatë se zakonisht.

Studimi sugjeron se kufiri i distancimit shoqëror per shmangien e koronavirusit i aplikuar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar - 6 metra, është të paktën katër herë shumë i vogel sesa duhet per te shmangur kontaktin me sperklat./lajmifundit.al

https://videos.dailymail.co.uk/preview/mol/2020/04/15/3238761451900784319/636x382_MP4_3238761451900784319.mp4

ME TE LEXUARAT