Mistere të antikitetit që ende sot nuk janë zgjidhur

Bota

Objekte dhe dorëshkrime të ndryshme janë zbuluar prej kohësh tanimë por ama asnjë prej tyre ende nuk ka gjetur shpjegim. Ka teori të ndryshme për dukuri të tilla por ama asnjëra prej tyre nuk ka një shjegim konkret deri më tani.

Njihuni me 5 prej tyre:

Dorëshkrimi Voinik

Dorëshkrimi i Voinik është shkruar në Evropën Qendrore 600 vjet më parë, por dijetarët ende nuk e kanë idenë se çfarë thonë faqet, apo edhe se çfarë gjuhe është. Kohët e fundit, inteligjenca artificiale sugjeroi që fjalët janë hebraisht të shkruara në kod (siç kanë propozuar edhe ekspertët e mëparshëm), por ky studim ishte në gjendje të përputhej vetëm me 80 për qind të fjalëve në hebraisht dhe madje prodhonte fjali jo koherente.

12 këndëshi romak

Këto objekte misterioze morën emrin nga 12 anët e tyre. Disa besojnë se 12 anët kanë të bëjnë me shenjat e zodiakut, ndërsa teoritë e tjera sugjerojnë se objektet ishin armë, lodra ose simbole fetare.

Kandelabra e Andeve

“Kandelabra e Andeve” janë hieroglife të gdhendura në një kodër peruviane prej rëre të ngurtësuar dhe është e ngjashme me atë të Nazca Lines por paraqet misteret e veta.

Objekti me një gjatësi prej 600 këmbësh u krijua rreth vitit 200 p.e.sonë, por askush nuk është i sigurt se çfarë përfaqëson, siç do të sugjeronte emri i saj. Disa thonë se u krijua si një haraç për Virakokan, perëndinë Inkase e krijimit.

Thonis-Herakleion

Rreth 2.700 vjet më parë, qyteti detar egjiptian Thonis-Heracleion shërbeu si porta e Mesdheut, por qendra urbane humbi me kohën për mijëra vjet.

Deri në fillim të viteve 2000, një grup zhytësish u penguan në disa artefakte të lashta. Përfundimisht, ata kuptuan se një qytet i tërë ishte varrosur nën ujë nga bregu i Egjiptit, i kompletuar me ura, statuja prej 16 këmbësh, sarkofagë të kafshëve dhe mrekulli të tjera të lashta.

Arkeologët nuk mund të jenë të sigurt se si një qytet i tërë përfundoi në Detin Mesdhe, por ata besojnë se në fund të shekullit të parë para Krishtit, një kombinim i cunamit, tërmetit dhe niveleve në rritje të detit bëri që toka të zhytej plotësisht.

Vija A

Dy stilet e ndryshme të shkrimit, Linear A dhe B, janë gjetur në reliket e lashta Minoan, por studiuesit ende kanë dyshime mbi të parën. Linear B me bazë në Greqi u zgjidh në vitin 1952 dhe përfaqëson rrokje dhe jo letra. Megjithatë, kjo njohuri nuk ka hapur derën për të deshifruar linjën A, e cila është përdorur midis 1800 dhe 1450 p.e.son

ME TE LEXUARAT