Në të ardhmen shumë objekte mund të jenë të padukshme

Plazmonet janë objekte të krijuara nga lëkundja e një seti të elektroneve të lira (plazma) në një sipërfaqe. Ato përhapen paralelisht me një sipërfaqe metalike, në zonën e kufirit midis metalit dhe për shembull midis ajrit ose ujit dhe janë shumë të ndjeshëm ndaj çdo ndryshimi në këtë kufi.

Ndryshimet që pësojnë plazmonet mund të mbijetojnë mjaftueshëm për të lejuar aplikimet teknologjike. Kjo është arsyeja pse plazmonet janë baza e një brezi të ri të materialeve që nuk ekzistojnë në natyrë.

Kliko per me shume info


Materialet e këtij lloji, të quajtura materiale plazmonike, janë baza e kërkimit që synon marrjen e materialeve që lejojnë që drita të rrjedhë rreth një objekti, duke e bërë atë në mënyrë të përkryer “të padukshëm”.

Për shembull, janë studiuar lente perfekte, zgjidhja e të cilave nuk kufizohet më nga gjatësia e valës së dritës së përdorur.

Disa grupe amerikane kanë arritur të realizojnë padukshmëri në sferat e gjatësisë së valës të kufizuar në rreth një milimetër, por ekspertët e industrisë janë të bindur se në parim, duke përdorur materialet e fituara falë nanoteknologjive, do të jetë gjithashtu e mundur të fshehin objekte të përmasave të mëdha.

Për të arritur këto karakteristika është e nevojshme që materialet të kenë një indeks shumë të vogël ose negativ të thyerjes së dritës.

Aplikime të tjera të mundshme janë të realizueshme në elektronikë me frekuencë shumë të lartë (Tera Hertz, një mijë herë më shpejt se Hertz i Gigës që përdoret nga kompjuterët aktual) në sajë të plazmoneve akustike.

Ky i fundit, për dallim nga plazmoni i zakonshëm, përhapet me të njëjtën shpejtësi në të gjitha frekuencat, siç bën dritë në vakum, por një mijë herë më ngadalë.

Rrjedhimisht, një sinjal, në parim, mund të konvertohet nga shkëlqimi në elektronik dhe anasjelltas, me distorzim minimal. Në këtë mënyrë bëhet e mundur të ndërtohen pajisjet që operojnë me frekuenca shumë më të larta sesa pajisjet elektronike aktuale.

loading...