Kurrë mos hani portokall kur pini këto ilaçe

Kliko per me shume info

E keni lexuar udhëzimin “mos e merr këtë ilaç me lëngun e portokallit” dhe keni menduar përse? Nuk jeni të vetmit.
Të paktën 53 ilaçe mund të bëhen më pak efikase nëse konsumohen bashkë me qitron, prandaj, njerëzit që përdorin ilaçe të caktuara duhet të kenë kujdes se çfarë konsumojnë.

Kliko per me shume info

Portokalli dhe grejpfruti përmbajnë një përbërës që kundërvepron me një enzimë në zorrën e hollë, që është përgjegjëse për absorbimin e thuajse gjysmës së të gjitha ilaçeve. Si rezultat, ky frut mund t’i bëjë ilaçet më të forta ose jo aq të forta sa duhet duke ndikuar në mënyrën si trupi i absorbon ato.

Grejpfruti mund të ndikojë seriozisht në mënyrën si ilaçet funksionojnë, sidomos nëse po mjekoheni me ilaçe për tensionin e lartë të gjakut, aritminë kardiake, statinën për uljen e niveleve të kolesterolit ose feksofenadinë për alergjitë shkruan albaniafreepress.

Ju duhet të shmangni grejpfrutin nëse po mjekoheni me këto ilaçe:

Ilaçet për kancerin

• Crizotinib

• Dasatinib

• Erlotinib

• Everolimus

• Lapatinib

• Nilotinib

• Pazopanib

• Sunitinib

• Vandetanib

• Vemurafenib

Ilaçet kundër infeksioneve

• Erythromycin

• Halofantrine

• Maraviroc

• Primaquine

• Quinine

• Rilpivirine

Ilaçet për zemrën dhe enët e gjakut

• Amiodarone

• Apixaban

• Clopidogrel

• Dronedarone

• Eplerenone

• Felodipine

• Nifedipine

• Quinidine

• Rivaroxaban

• Ticagrelor

Ilaçet për ankthin ose sistemin nervor

• Oral alfentanil

• Buspirone

• Dextromethorphan

• Oral fentanyl

• Oral ketamine

• Lurasidone

• Oxycodone

• Pimozide

• Quetiapine

• Triazolam

• Ziprasidone

loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here