Dështon Referendumi, Kaledonia e Re mbetet franceze

0

Qytetarët e Kaledonisë së Re në Francë kanë refuzuar pavarësinë dhe kjo është vërtetuar pas numërimit të pjesës më të madhe të votave
Pati një fushatë të fortë “pro” shkëputjes në Kaledoninë e Re, të shënuar jo rrallëherë edhe nga episode të dhunshme.

Rajoni ka depozita të mëdha nikeli, një përbërës jetik ky për produktet elektronike në Francë, e gjitha zona shihet si asset strategjik ekonomik, por edhe politik. Për shkëputjen u lobua fort dhe nuk ishin të paktë ata që e kërkonin me ngulm.

Kliko per me shume info

Në këtë territor në lindje të Australisë ka rreth 175.000 persona me të drejtë vote; Kanakët autoktonë përbejnë 39% të popullsisë. Por nacionalizmi francez është shumë i fuqishëm mes europianëve etnike që janë gati 27,1%, dhe sipas vëzhguesve edhe disa kanakë e kanë mbështetur qëndrimin me Francën.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.