Ja si të merrni frymë pa pajisje nën ujë

Kliko per me shume info

Projektuesi Jun Kamei në dizajnet e gjetura në natyrë është nxitur të krijojë Amphibio, një aksesor i printuar në 3D i cili një ditë do t’u sigurojë njerëzve një mënyrë alternative për të marrë frymë nën ujë.

Kamei, i diplomuar në Kolegjin Mbretëror të Artit, në partneritet me RCA-IIS Tokyo Design Lab, për shkak të rritjeve të parashikuara në nivelet e detit u frymëzua të krijojë një pajisje të lehtë për frymëmarrje nënujore.

Kliko per me shume info

“Po shikoja se si e ardhmja e mjedisit tonë urban do të ndryshojë me ngrohjen globale dhe u interesova thellësisht nga figurat e rritjes së nivelit të ujit”, tha Kamei.

I frymëzuar nga grykët e insekteve të zhytjes me ujë, Amphibio është një veshje me dy pjesë 3D të përbërë nga një jelek dhe një maskë e bërë nga një material “superhidrofobik”  (jashtëzakonisht i qëndrueshëm ndaj ujit).

Amfibi është aktualisht vetëm një prototip i punës, i testuar në shkallë të vogël në një akuarium. Hapi tjetër është të dëshmohet se mund të përdoret nga njerëzit, edhe pse Kamei beson se kjo do të kërkojë një gill me një sipërfaqe prej 32 metra katrorë.

“Vështirësi është konsumimi i madh i oksigjenit, ne njerëzit konsumojmë shumë, megjithëse keni oksigjen të tretur në ujë, shkalla që duhet të nxirret përmes grykës është e madhe dhe kjo e bën gurin të gjerë në sipërfaqe”, tha Kamei , duke shtuar se materiali mund të përmirësohet për të lejuar shkëmbimin më të shpejtë të gazit.

Megjithëse frymëzimi fillestar i Kameit ishte një e ardhme distopike ku qytetet e mëdha janë shumë të përmbytura, ai gjithashtu parashikon që Amfibio të përdoret për qëllime argëtimi.

loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here