Cilat janë tiparet e femrave që ju “turbullojnë” mendjen meshkujve

Nëse pyesni një burrë, çfarë është gjëja e parë që i tërheq vëmendjen kur vjen puna te paraqitja e një femre, ka gjasa që përgjigjet e tij të jenë diku rreth gjinjëve,  formave apo buzëqeshjeve. Në fakt, zakoni i të menduarit se gjinjtë e mëdhenj kanë prioritet është vetëm një stereotip; janë pjesë të tjera të pamjes femërore që tërheqin seksin e kundërt dhe ky fakt është vërtetuar nga shumë studiues. Përveç kësaj, kjo tërheqje nuk vjen nga një perceptim sipërfaqësor i thjeshtë, por nga procese të thella biologjike.

Kliko per me shume info

Nga studimet e bëra janë zgjedhur tiparet më të shumta femërore që përmenden në përgjigjet e gjinisë mashkullore.

Flokë të gjatë

Sipas hulumtimit, meshkujt preferojnë femrat  me flokë të gjatë, të trashë dhe me shkëlqim. Duket se ata e konsiderojnë atë në mënyrë të nënkuptuar një tregues të shëndetit të mirë, energjisë jetësore dhe madje një shenjë pjellore.

Alan Miller dhe Satoshi Kanazaëa shkruan në lidhje me këtë në librin e tyre “Pse njerëzit e bukur kanë më shumë vajza: Nga Dating, Shopping dhe Lutja për të shkuar në Luftë dhe duke u bërë një miliarder”. Ata thonë se një nga treguesit e shëndetit të mirë është atraktiviteti fizik, ndërsa tjetri është flokët. Gratë e shëndetshme gjithmonë kanë flokë të shndritshme, ndërsa flokët e njerëzve në shëndet të dobët janë të paqëndrueshme.

Pra, ndoshta është më mirë të mendoni dy herë para se të vendosni të shkurtoni flokët tuaj të shkurtër. Por mbani mend që të jeni vetëm – nëse ndjeheni më mirë dhe më tërheqës me flokë të shkurtër, jini mjaft të guximshëm për të marrë një model të shkurtër dhe mos u mbështetni në mendimin e shumicës. Gjithmonë mund të ketë përjashtime për çdo rregull.

Një erë të veçantë

Shumica prej nesh e dimë për feromone – ‘sinjale kimike’ të emetuara nga trupat tanë. Por pak prej nesh do të mendonte se ata përdoren nënvetësisht nga njerëzit për të përcaktuar partnerin më në përputhje me gjenetikisht.

Studimet kanë treguar se feromonet zbulojnë një shumëllojshmëri informacioni rreth një personi, duke përfshirë atë që lidhet me shëndetin e sistemit të tyre imunitar. Prandaj, burrat janë në gjendje të përcaktojnë gratë me sistemin më të mirë imunitar me ndihmën e erës së tyre. Ajo punon anasjelltas – gratë mund të përcaktojnë nivelin e testosteronit në një njeri sipas feromoneve. Të gjitha këto aftësi nevojiten për të riprodhuar pasardhës të shëndetshëm në të ardhmen.

Simetri i fytyrës

Simetri i fytyrës ka një rëndësi të madhe në përcaktimin e atraktivitetit të grave. Mund të llogaritet edhe me ndihmën e disa mashtrimeve. Burrat i kushtojnë vëmendje këtyre kritereve në mënyrë të nënkuptuar, sepse këto tipare të fytyrës janë një shenjë e gjeneve të mira. Asimetri, përkundrazi, është i lidhur me shëndetin e dobët, gjenet e këqija, dhe madje edhe anomalitë në organet riprodhuese.

Ngjyra e dhëmbëve

Kur u përpoqën të kuptonin ndikimin e buzëqeshjes së një personi në atraktivitetin e tyre, shkencëtarët do të ndryshonin gjendjen dhe distancën e dhëmbëve në fotografi me ndihmën e manipulimeve digjitale dhe më pas u treguan atyre që të ekzaminonin: meshkujt iu treguan grave dhe anasjelltas. Si rezultat, u zbulua se gjendja e dhëmbëve të grave luan një rol të rëndësishëm për përfaqësuesit e gjinisë mashkullore. Të gjitha, sepse ajo jep një ide të “vlerës së mbetur riprodhuese” pavarësisht nga mosha.

Për fat të mirë, ka shumë metoda për të kuruar dhe zbardhur dhëmbët, por nuk duhet të përdoren këto tepër. Sepse e njëjta hulumtim ka treguar gjithashtu se dhëmbët natyralisht të bardhë dhe një të ashtuquajtur buzëqeshje në Hollivud janë perceptuar në mënyrë të barabartë. Prandaj, gjëja kryesore është që të mos lini dhëmbët tuaj të verdhë.

Krahët e gjata

Kjo është një nga atributet fizike që ju keni ose jo. Por është interesante të dimë që meshkujt gjejnë armë të gjata më tërheqëse sesa ato të gjata të modelit.

Në hulumtimet e mbajtura nga shkencëtarët e Universitetit të Uellsit të Ri Jugor, një grup burrash panë një video  të 96 femra në mes të moshës 20 dhe 49 vjeç. Pas shikimit të videos, ata u kërkuan të klasifikojnë gratë që panë. Rezultatet kanë treguar se gratë me krahë  të gjata janë klasifikuar si më atraktive çdo herë. Madhësia e vitheve të tyre dhe forma e belit gjithashtu u provua se janë mjaft të rëndësishme, së bashku me peshën dhe moshën e tyre. Në të njëjtën kohë, gjatësia e këmbëve të tyre, që shumë gra mendojnë se është e rëndësishme, nuk ndikon dukshëm tek meshkujt

Zë i lartë

Hulumtimet kanë treguar se meshkujt preferojnë femra  më ze  të hollë sepse ato perceptohen si më të reja dhe më femërore dhe tregojnë një nivel të lartë të estrogjenit. Për më tepër, një zë i lartë gjithashtu merr një madhësi më të vogël të trupit, ndërsa një zë i ulët zakonisht lidhet më shumë me burrat. Kur burrat dëgjojnë një grua me zë të lartë, ata me vetëdije imagjinojnë një njeri të madh dhe të fortë.

Shpina

Nuk është sekret se meshkujt pëlqejnë forma të shijshme femërore. Megjithatë, një vështrim më i afërt në këtë pyetje dëshmon se gjithçka në të vërtetë nuk është aq e thjeshtë. Në fakt, forma që joshin janë ato që shfaqen për shkak të një përkuljeje të caktuar në bel dhe jo ato që shfaqen për shkak të peshës së tepërt.

Psikologu David Leëis nga Universiteti Bilkent ka kryer 2 eksperimente. Grupi i parë i burrave ishte ngarkuar me vlerësimin e atraktivitetit të grave në foto, format e të cilave ishin ndryshuar në zonën e belit me ndihmën e teknologjive digjitale (ku ishin treguar kënde të ndryshme të përkuljes).

Në provën e dytë, shkencëtari vendosi të zbulojë nëse të anketuarit preferojnë këtë mundësi, sepse i bën ato të duken më të dukshme ose nëse bukuria qëndron në vetë fleksibilitetin. Ky test tregoi se është vetë përkulja që tërheq njerëzit dhe madhësia e të pasmeve , në këtë rast, nuk ka rëndësi fare.

Ngjyra e kuqe

Në hulumtimin e bërë nga Andreë Elliot dhe Daniela Niesta u provua se një reagim i caktuar i burrave në ngjyrë të kuqe gjithashtu mund të programohen në mënyrë biologjike. Kjo dëshmohet nga fakti se e njëjta gjë punon në botën e kafshëve, ku kjo ngjyrë zakonisht sinjalizon gatishmërinë për çiftëzim.

Në parathënien e studimit, Elliot dhe Niesta shkroi:

Në shumë primatë jo njerëzorë, ngjyra e kuqe rritë tërheqjen e meshkujve tek femrat. Në 5 eksperimente, autorët tregojnë një efekt paralel tek njerëzit. Autorët zbuluan gjithashtu se si rregull, burrat as nuk dyshojnë se kjo ngjyrë i prek ata. Gjithashtu, shkencëtarët ishin në gjendje të kuptoj se ngjyra e kuqe nuk ndikon në një perceptim të grave të grave të tjera.

loading...