Lajmi Fundit
Lajmi i Fundit, Lajme Shqip, Gazeta, Informacione nga Shqiperia

Vlorë, Rama dhe Veliaj shpërndajnë pensionet e para sipas skemës së re

ramaNë qytetin e Vlorës janë shpërndarë pensionet e para sipas skemës së re e cila ka hyrë në fuqi në fillim të këtij viti.

Të pranishëm në shpërndarjen e pensioneve ishin edhe Kryeministri Edi Rama, Ministri i Mirëqënies Sociale Erion Veliaj si dhe Drejtoresha e Institutit të Sigurimeve Shoqërore Vjollca Braho

Gjatë fjalës së tij, Kryeministri Rama u shpreh se “do të rrisin pensionet sërisht me 2 %. Tanimë, pensionistët e rinjt, përfitojnë 25-30% më shumë sipas skemës së re. Për herë të parë dalin në pension mbi 300 mijë vetë.

Sipas Kryeministrit Rama, reforma e pensioneve është një reformë e vonuar, nga një qeveri që dontë të shtynte ditët ne pushtet.

Ndër të tjera, Ministri i Mirëqënies Sociale dhe Rinisë, Erion Veliaj tha se “në vitin e parë të qeverisjes ne rritëm pensionet me 2 %, në gjysmën e parë të këtij viti do të rrisn me 2 % pensionet sërisht. Për herë të parë në shqipëri sot kemi pensionistë me një pension mbi 300 mije lekë të vjetra”.

Më tej ai shtoi se “ vendimet në politikë ndërrmeren për të përmirësuar jetesën dhe pesionet të jenë më të larta.

“Kjo bëhet që ata që janë në moshë të tretë, që kanë punuar tërë jetën e tyre, të kenë mundësi të rikuperojnë në moshën e tretë kontributin e viteve të tyre të punës”,

Gjithashtu Veliaj u ndal në mënyrën e përllagaritjes së pensionit. “Nuk ka sot, një mënyrë tjetër për të llogaritur pensionin vecse të llogarisin ata njerëz që janë sot, në listën e sigurimeve shoqërore. Të rrisësh sigurimet shoqërore në shkallë vendi, pothuajse me 100 mijë kontribues të rinj është ndoshta lajmi më i mirë, për shifrat e punësimit këtu në shqipëri”.

Reforma dhe skema e re e pensioneve që hyri në fuqi më 1 janar të këtij viti, thjeshtëzoi përllogaritjen e përfitimeve, lidhjen e masës së përfitimit me kontributet e paguara duke krijuar një sistem ku secili përfiton pension në bazë të kontributit që jep.

Pra, sipas skemës së re, përfiton pension më të lartë i siguruari që ka kontribuar më shumë si në vite ashtu edhe në paga në ndryshim nga skema ekzistuese. Heqja e tavanit të pensionit maksimal, ben  të mundur pagimin e pensioneve më të larta që i përgjigjen kontributit të paguar

Leave A Reply

Your email address will not be published.