Si do të shuhet dielli, shkencëtarët zbardhin misterin

Kliko per me shume info

Dielli do të zhduket pas 10 000 milionë vitesh dhe do të shndërrohet në një unazë të madhe të ndritshme gazi dhe pluhuri ndëryjor i njohur si reja planetare.

Në këtë përfundim ka arritur ekipi ndërkombëtar i shkencëtarëve që publikon “Nature Astronomy”. Transformimi është një re planetare që shënon fundin e jetës aktive në masën 90% të yjeve dhe tranzicionin e yllit të kuq në një yll xhuxh të bardhë të degjeneruar.

Megjithatë shkencëtarët nuk ishin të sigurt të asaj që do t’i ndodhë Diellit; mendohej që masa e yllit tonë ishte shumë e ulët për të krijuar një re planetare të dukshme, shkruan horizonti.al.

Kliko per me shume info

Për të mbërritur në këtë përfundim, ekipi i ekspertëve krijoi një model yjor të ri me të dhënat për të parashikuar ciklin vital të yjeve dhe i përdorën për të llogaritur ndriçimin e mbështjelljes së nxjerrë nga yje të ndryshme dhe me mosha të ndryshme.

Kur një yll vdes lëshon në hapësirë një masë gazi dhe pluhuri i njohur si mbështjellja që mund të mbërrijë deri në gjysmën e masës së tij.

Në këtë moment bërthama e nxehtë bën që mbështjellja të ndriçojë për vite deri në 10 000 vite dhe është kjo ajo që bën që reja planetare të jetë e dukshme. Disa re janë kaq të ndritshme sa mund të shihen nga distanca të mëdha deri në dhjetëra milionë vite dritë, nga vende ku vetë ylli ka qenë mjaft i largët për t’u lokalizuar.

Modelet e mëparshme sinjalizonin se që reja planetare të ishte e dukshme, ishte e nevojshme që ylli të kishte të paktën dy herë masën e Diellit.

Tani kanë zbuluar se pas nxjerrjes së mbështjelljes, ylli fillon e nxehet tri herë më shpejt se në modelet e vjetra dhe e bën shumë më të lehtë për një yll, me masë të vogël si Dielli. të mund të formojë një re planetare të ndritshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.