Hartoi planin urbanistik të Tiranës, arkitekti italian po hetohet në Itali

Kliko per me shume info

Stefano Boeri, arkitekti italian, i cili hartoi planin urbanistik “Tirana në vitin 2030” (Tr030), i cili është miratuar nga Këshilli Bashkiak, po hetohet në Itali, lidhur me procedurat për ndërtimin e qendrës Norcia.

Boeri po hetohet nga prokuroria italiane si drejtor i punimeve në rastin që ka çuar në konfiskimin parandalues të qendrës polivalente të Norcia, projektuar nga arkitekti pas tërmetit të 30 tetorit 2016.

Kliko per me shume info

 

Përveç Boerit është hetuar edhe kryetari i bashkisë së Norcia Nicola Alemanno . Boeri i tha ANSA-s se ishte iqetë, duke shtuar se ky është një keqkuptim i madh.

Plani Urbanistik i Boerit në Tiranë u vlerësua nga Bashkia e Tiranës e drejtuar nga Erjon Veliaj si një projekt ambicioz dhe më i madhi në 100 vjet, që kur Plani i Përgjithshëm Lokal u projektua për herë të parë nga një studio italiane e udhëhequr nga Armando Brasini, i cili hap një fazë të re për të ardhmen e kryeqytetit shqiptar.

Plani i ri i përgjithshëm vendor, i kërkuar me forcë nga qeveria e Edi Ramës (ai ka kryetari i Bashkisë së Tiranës) dhe nga administrata e tanishme e Kryebashkiakut Erion Veliaj, përfshin të gjithë zonën metropolitane të Tiranës dhe gjithashtu merr në konsideratë lidhjet hekurudhore me aeroportin e Tiranës dhe portit të Durrësit, zona e gjelbër dhe korridoret e gjelbër, transportin publik, zonat e reja të zhvillimit të kontrolluar dhe zgjerimin e trashëgimisë arkitekturore të qytetit.

Plani i Përgjithshëm Vendor i Stefano Boerit propozon krijimin e një “Pylli Orbital” me 2 milionë pemë si një rrip i gjelbër i cili do të bëjë të mundur kufizimin e zgjerimit të qytetit të Tiranës përtej kufijve të tij aktuale.

Plani parashikon edhe ndërtimin e 20 shkollave të reja publike.

Projekti i Boerit gjithashtu ridefinon mobilitetit urban – futjen me pagesë në zonat qendrore, promovimin ose ndarjen e  makinave, favorizon një sistem “autobusë përkushtuar linjave” – ??dhe lëvizshmërinë ekstra-urbane me lidhje të shpejtë në mes të bulevardit dhe aeroportit, duke promovuar edhe një përmirësim të lidhjeve me pjesën e jashtme të qytetit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.