Studimi i ri: Si të luftoni artritin në 45 minuta

Kliko per me shume info

Për shkak të dhimbjes, vetëm një person në dhjetë me artriti bën gjimnastikë. Ky është një gabim i rëndë, sepse vetëm sporti mban lëvizjen e nyjeve.

Artriti është një inflamacion i përbashkët i karakterizuar nga ënjtja, skuqja, ngurtësia, rritja e temperaturës në zonën e prekur dhe dhimbjet që gjithashtu rezultojnë në humbjen e funskionit të nyjeve të prekura.

Kliko per me shume info

Format më të rënda mund të deformojnë nyjet, duke kompromentuar aftësinë për të kryer edhe detyrat më të thjeshta ditore. Gjatë viteve inflamacioni tenton të përkeqësohet nëse nuk njihet dhe trajtohet si duhet.

Për dhimbjen, rëndësia e lëvizjes shpesh anashkalohet

Pikërisht për shkak të dhimbjes shpesh neglizhojmë të bëjmë lëvizje, ndërsa aktiviteti fizik në këtë rast është një kurë e vërtetë. 45 minuta gjimnastikë me një normë të moderuar në javë janë të mjaftueshme për të moshuarit që vuajnë nga artriti.
Këto janë rezultatet e arritura nga hulumtimi i kryer nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Northwestern Feinberg në Çikago, të cilat u botuan në revistën shkencore Arthritis Care & Research.

Vetëm një person me artrit në dhjetë ka aktivitet fizik

Udhëzimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë rekomandojnë të paktën 150 minuta në javë të aktivitetit fizik për të qënë të shëndetshëm. Megjithatë, pak pleq ndjekin këto sugjerime të çmuar. Ndër ata që vuajnë nga artriti, vetëm një në dhjetë ndjek këtë këshillë të rëndësishme.

Prandaj, ky studim i ri ka si qëllim të hetoj sasinë e mjaftueshme të lëvizjes për ata që vuanin nga kjo sëmundje reumatike. Hulumtuesit amerikanë përdorën një sistem të sofistikuar të monitorimit të lëvizjes me të cilin ata matën aktivitetin fizik të 1,649 të rriturve, të moshës 49 dhe më të vjetër, me osteoartriti dhe dhimbje ose ngurtësi në gjunjë ose këmbë. 45 minuta në javë janë të mjaftueshme.

Vullnetarët u ndoqën për dy vjet. Ata që kishin arritur një minimum prej 45 minutash aktivitetesh mesatare të përjavshme, të tilla si ecja e shpejtë, kishin 80% më shumë shanse për përmirësimin ose mbajtjen e funksionit të nyjeve dhe kocakave sesa ata që nuk kishin kryer aktivitet fizik.
“Ndër të tjera – shpjegon Dorothy Dunlop, profesor i reumatologjisë në Universitetin Northwestern – një aktivitet i tillë fizik mund të kryhet në seanca që zgjasin më pak se 10 minuta në ditë”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.