Greqia e gati për protestë “madhështore” kundër emrit të Maqedonisë

Kliko per me shume info

Organizatorët në Greqi kanë premtuar se do të mbajnë një protestë në Athinë gjatë ditës së sotme, për t’i bërë thirrje qeverisë që të mos bëjë kompromis në kontestin e emrit që ka ky vend me Maqedoninë.

Zëdhënësi i marshit, Michalis Patsikas, u ka thënë gazetarëve se protesta do të jetë “madhështore dhe diçka që nuk ka ndodhur kurrë më parë”.

Kliko per me shume info

“Do të dërgojë mesazh të qartë brenda dhe jashtë Greqisë”, ka thënë Patsikas, duke shtuar se pritet që rreth 1 milion persona të mblidhen afër sheshit Syntagma Square në kryeqytet.

Greqia përballet një kohë të gjatë me konfliktin për emrin me vendin fqinj për emrin “Maqedonia”.

Kjo ndodhi pas Maqedonia fitoi pavarësinë më 1991.

Liderët e të dy vendeve kanë thënë se kanë arritur përparim në zgjidhjen e problemit, duke përmendur shtimin e ndonjë prej parashtesave “e madhe” “e re” apo “veriore” në emrin e Maqedonisë.

Negociatori i Kombeve të Bashkuara, Mattheë Nimetz ka shprehur optimizëm për vendet fqinje të Ballkanit duke përmendur këtë vit si kohën e zgjidhjes së kontestit.

Protesta në Greqi do të jetë e dyta në pak javë për këtë çështje.

Ato janë duke u organizuar dhe financuar nga grupe greke të diasporës, të përkrahur nga zyrtarë të penisionuar, grupe të kishave dhe disa tjera.

Më 21 janar në Thessaloniki, ishin mbledhur mijëra protestues, pikërisht për çështjen e emrit.

Policia ka deklaruar se në protestë kanë qenë 90,000 persona, ndërsa organizatorët kanë pretenduar të kenë qenë 400,000 protestues.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.